ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

400 milionů eReceptů: Jubilejní elektronický recept byl vystaven v Ústeckém kraji

Od zavedení povinné elektronické preskripce v roce 2018 lékaři vystavili již více než čtyři sta milionů eReceptů. Elektronický předpis s pořadovým číslem 400 000 000 byl vystaven 11. května 2023 krátce po 14. hodině v Ústeckém kraji.  


24. 5. 2023


Od zahájení povinné elektronické preskripce v roce 2018 ušel eRecept velký kus cesty. Systém neustále rozvíjíme a přidáváme nové funkcionality. V loňském roce to byl například elektronický poukaz na zdravotnické prostředky, na letošní rok připravujeme spuštění přeshraničního eReceptu, který umožní vyzvednutí léčiv i v některých dalších státech EU,“ říká Irena Storová, ředitelka SÚKL.

ePoukaz na zdravotnické prostředky

Elektronický poukaz na zdravotnické prostředky SÚKL spustil před rokem. Od té doby kontinuálně stoupá počet předepisujících i míst, kde je možné ePoukaz uplatnit. Pacienti najdou své vystavené ePoukazy v lékovém záznamu, který je jim k dispozici v pacientské aplikaci eRecept a do kterého se mohou přihlásit pomocí Identity občana, např. bankovní identitou. Identifikátor ePoukazu jim lékař může předat nejen prostřednictvím aplikace, ale také e-mailu, SMS zprávy nebo na papírové průvodce. Nejbližší lékárnu nebo výdejnu je možné najít v databázi na našem webu

graf_sukl.jpg

Přeshraniční eRecept

Novinkou v eReceptu pro letošní rok bude spuštění přeshraniční preskripce, která pacientům umožní vyzvednout si léky na elektronický recept i v dalších státech EU, kde je zprovozněna. SÚKL je na „ostrý provoz“ technicky již zcela připraven, posledním krokem je stanovení termínu spuštění přeshraničního eReceptu Evropskou komisí.

Přeshraniční eRecept nyní funguje v Chorvatsku, Finsku, Estonsku nebo Portugalsku. V nejbližší době se k těmto zemím kromě České republiky přidá také Švédsko, Polsko a Španělsko. První kroky ke spuštění přeshraniční preskripce už podniklo také Řecko, Irsko, Maďarsko, Lotyšsko, Itálie, Litva a Kypr.

Kompletní statistiky k eReceptu najdete zde.


Kontakty pro média:

Klára Brunclíková,

Tisková mluvčí, vedoucí Tiskového a informačního oddělení
tel.: 702 207 242, tiskove@sukl_cz