Hlavní obsah

Čistka ve Facebooku a Instagramu pokračuje. Meta dál propouští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propouštělo se už loni, ani letos si ale zaměstnanci Meta Platforms nemohou oddechnout. Majitel Facebooku a Instagramu se rozhodl rozjet další kolečko personální čistky. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že má jít o poslední velké kolečko propouštění.

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Logo společnosti Meta

Článek

Mateřská společnost Facebooku, Instagramu i WhatsAppu zatím zveřejněné informace oficiálně nekomentovala. Agentura Reuters se však ve svém článku opírá o zdroj přímo z firmy – patrně o tvrzení zaměstnanců společnosti Meta, kteří plány na restrukturalizaci prozradili pod podmínkou anonymity.

Někteří zaměstnanci nicméně už během středy informovali o svých výpovědích na Twitteru. Kolika lidí se propouštění týká, není zatím známo.

Meta prodala platformu Giphy za 1,2 miliardy. Nedobrovolně

Internet a PC

Už vloni na podzim firma propustila více než 11 000 zaměstnanců. V březnu pak Meta Platforms oznámila postupné zrušení dalších 10 000 pracovních míst.

Podle serveru Stock Analysis, který monitoruje u velkých společností i počty zaměstnanců, měla firma Meta Platforms k poslednímu březnu 77 114 zaměstnanců.

Internetový gigant byl k propouštění donucen kvůli nepříliš dobrým hospodářským vyhlídkám a špatnému plánování – od roku 2019 do konce roku 2022 se počet zaměstnanců prakticky zdvojnásobil. Na konci roku 2022 jich bylo 86 482.

Reklama a marketing

„Online obchodování se vrátilo k dřívějším trendům. Zároveň makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních pobídek způsobily, že naše příjmy jsou mnohem nižší, než jsem očekával,“ uvedl loni v listopadu v otevřeném dopisu zaměstnancům generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg.

„Spletl jsem se a beru za to zodpovědnost,“ sypal si Zuckerberg popel na hlavu za to, že lépe neodhadl situaci na trhu již dříve. V letošním roce jde podle agentury Reuters o jedno z nejmasovějších propouštění napříč celým technologickým trhem.

Nynější kolečko propouštění by se mělo podle agentury Reuters výrazně dotknout lidí, kteří pracují v reklamě a v marketingu.

Zuckerberg slíbil, že „hlavní část restrukturalizace bude dokončena v květnu“. Následně ale připustil, že menší kola propouštění mohou následovat i poté.

Technologičtí giganti masivně propouštějí

Masivně propouštět se rozhodly v uplynulých týdnech a měsících i další technologické podniky. Důvod uvádějí prakticky vždy stejný – zhoršené hospodářské vyhlídky.

Například nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už loni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

V lednu o masovém propouštění informovaly také další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dá výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) hodlá propustit 3900 lidí.

Microsoft již dříve avizoval, že zruší 11 tisíc pracovních míst, majitel Googlu dokonce 12 tisíc. Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Twitter, HP a řada dalších.

Rekordní pokuta pro Metu. Za to, že přes Facebook posílá do USA informace o uživatelích z EU

Internet a PC

Reklama

Související články

Majitel Googlu propustí 12 tisíc lidí

Pár dní po tom, co softwarová společnost Microsoft oznámila, že propustí na 10 tisíc zaměstnanců, učinil podobný krok také další technologický gigant,...

Výběr článků

Načítám