Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tak dlouho jsme se hádali o sudetské Němce, až nás přestali zajímat

Bernda Posselta využívali mnozí čeští politici jako hrozbu, před níž voliče ochrání jen oni. Foto: ČTK
Bernda Posselta využívali mnozí čeští politici jako hrozbu, před níž voliče ochrání jen oni. Foto: ČTK

Komentář Ondřeje Štindla: Setkání českého prezidenta a předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení by dříve bylo nemyslitelné, když se ale o víkendu sešli Petr Pavel a Bernd Posselt, prudké reakce to nevzbudilo. Jako kdyby ten desetiletí dlouhý a vyhrocený český spor o vztah k někdejším československým Němcům přestal existovat. Spíš než ke katarzi dospěl k vyvanutí, i to ale může znamenat pokrok.

Český prezident Petr Pavel vyrazil o víkendu na motorce na Česko-bavorský týden přátelství a ve svém projevu poděkoval předsedovi Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndu Posseltovi za jeho zásluhy o zlepšování česko-německých vztahů. Něco se v této zemi zjevně změnilo. V ohlasech na popsanou událost totiž byl víc akcentovaný způsob prezidentovy přepravy než to, s kým se v bavorském Selbu setkal a co mu řekl.

Kde je zděšení nad hrozícím „přepisováním výsledků druhé světové války“, nad zkázonosným dopadem prezidentových slov na jinak nepochybně vzkvétající české pohraničí? Jak je jen možné, že událost, která by ještě nedávno v české politice způsobila bouři, dnes vytvoří jen drobnou vlnku? Prezident byl na setkání, kterého se zúčastnil i „ten“ Bernd Posselt. Po desetiletí význačná figura zdejší veřejné debaty. A dnes?

„Otazníkový“ Posselt?

Za pobouřenou reakci to zatím stálo jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Německo

Petr Pavel

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější