Krmení, 24. 5. 2023

Foto: Shutterstock

K jedním z nejčastějších problémů psů bývá špatné zažívání: průjem, zvracení, nebo naopak zácpa či nechutenství. Je důležité umět dobře rozeznávat již první příznaky, abychom mohli psovi včas pomoci.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Důležité je se také zaměřit na prevenci a kvalitní složení stravy, které je pro dobré zažívání velmi podstatné.

Nejčastěji psy trápí průjem či zvracení. To většinou nastane, když pes sní něco, co mu nesedne, nebo při náhlé změně krmiva. V tomto případě je dobré nasadit psovi dietu. Nejprve 24 hodin nepodávat žádnou. Poté dávejte psovi převařené maso. K pití je nejlepší převařená voda v malých, ale častých dávkách. Pokud se do 48 hodin vše nezlepší, je důležité zajít k veterináři. Jinak přibližně za čtyři dny můžete psovi pomalu dávat krmivo, na které je zvyklý.

Pozor na lepek a kuřecí maso

Zažívací potíže jako je zvracení mohou být také symptomem alergie psa na určitou složku v potravě. Problematické jsou především obilniny. Některé obsahují lepek, který je častým alergenem. Proto je pro psy s citlivým zažíváním nebo zjištěnými potravinovými alergiemi vhodné použít bezobilná krmiva.

Potravinové alergie na lepek se projevují nadýmáním, svěděním kůže, nadměrným lízáním srsti, zvracením a průjmy. Pro psy s trávicími obtížemi nebo alergiemi může být také vhodnou volbou vyřadit z krmné dávky kuřecí maso, které je také častým alergenem. Naopak vhodnými druhy masa jsou jehněčí, kachní nebo krůtí, které psi velmi dobře snáší.

Holistický přístup

V rámci dobrého zažívání pejsků a celkové zdravotní prevence je dobré používat holistické krmivo, které obsahuje prospěšné bylinky. Dobré je podávat holistickou stravu i jako prevenci.

V holistickém pojetí by se mělo při výběru vhodné potravy vždy volit krmivo spíše s převahou živočišných bílkovin a vyváženým poměrem tuků a sacharidových zdrojů. Trávicí trakt psů i koček je přizpůsoben příjmu vysoce energeticky koncentrované potravy, tzn. především bílkovin a tuků, tedy masa, a jen v malé míře zdrojů sacharidových. Jednoduché cukry pak v přirozeném jídelníčku nejsou zastoupeny vůbec. A tyto potřeby respektuje holistické krmiv.

Nechutenství

Dalším častým problémem u psů je nechutenství. Důvody mohou být dva. Jedná se buď o psychickou nebo fyzickou příčinu. O nechutenství se dá mluvit, pokud pes nic nepozře více než 24 hodin. Nejvíce je to závažné u štěňat do šesti měsíců. Psychická příčina může nastat v případě, pokud je pes v novém prostředí, na které není zvyklý. Například, pokud se přestěhujete nebo dáte psa na hlídání k neznámým lidem. Často se tak jeho stres může projevovat hladověním. Většinou se po nějaké době nají a po čase si na danou situaci (nový domov) zvykne a začne jíst pravidelně.

Nechutenství také může nastat při změně krmiva nebo i po velkém fyzickém výkonu. Než zajdete se psem k veterináři, je také dobré zapátrat, zda se náhodou pes nepřikrmuje v koši nebo zda mu nějaký člen rodiny náhodou nepřilepšuje. Takového psa pak běžné granule v misce moc nelákají, raději hladoví a čeká, až mu opět někdo přilepší.

Autor článku: Lenka Šmídová

New title