Obraz ostrý jako břitva. Číňané vyrobili obří displej s rozlišením 16K | Ilustrace: AI Midjourney

Ilustrace: AI Midjourney

Obraz ostrý jako břitva. Číňané vyrobili obří displej s rozlišením 16K

Televizory s rozlišením 8K ještě nejsou běžnou ozdobou našich obýváků, někteří ještě nepřešli ani na 4K, za humny už ale je 16K. Čínský výrobce LCD panelů BOE totiž na akci Display Week 2023 ukázal 110" obrazovku s rozlišením 15 360 × 8640 px.

Podle Vincenta Teoha, autora youtubového kanálu HDTVTest, je obraz tak jemný, že na něm jednotlivé pixely nejsou vidět ani zblízka. Mřížka ostatně odpovídá 55" 8K televizorům nebo 27" 4K monitorům, které již na trhu jsou a u nichž byste pixely také hledali jen s lupou.

Prototyp od BOE podporuje 60Hz frekvenci, má jas 400 nitů, statický kontrast 1200:1 a pokrývá 99 % barevného prostoru DCI-P3. Bližší informace nemáme.

Komerční nasazení je ostatně daleko hodně daleko. Rozlišení přesahující 130 Mpx už sice najdeme v některých fotoaparátech, ale video takto detailně ještě žádný (samostatný) přístroj nenatočí. Chybí výkonný hardware vhodný pro kvalitní 3D rendering v 16K. Nemáme zatím ani patřičné přenosové rozhraní. DisplayPort 2.0 si s 16K poradí jen s aktivní kompresí.

BOE je podle agentury Omdia výrobcem číslo jedna u velkoformátových LCD, tj. notebookových a větších. Již v roce 2021 měl skoro třetinový podíl. Větší než Innolux a LG Display (dvojka a trojka na trhu) dohromady. BOE ale vyvíjí také microLED nebo OLED, od roku 2021 dodává část displejů i pro iPhony.

Speciál: Televizory

Nový televizor vybírejte pečlivě. Kolik do něj chcete investovat, na jaké ceně začínají kvalitní modely? Jaká bude nejvhodnější úhlopříčka, rozlišení a jaký typ zobrazovacího panelu? Určitě si přečtěte návod Jak dobře koupit televizor.

Doporučujeme také redakční výběry televizorů:

Určitě si přečtěte

Články odjinud