Hlavní obsah

Na Kyjev útočilo 36 šáhedů, obránci byli stoprocentní

Rusko v noci na čtvrtek opět zaútočilo bezpilotními letouny na ukrajinské území. Správa hlavního města Kyjeva oznámila, že se všech 36 šáhedů, íránských dronů v ruských službách, podařilo sestřelit. Stoprocentní účinnost protiletecké obrany i pilotů potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Profimedia.cz

Íránský dron Šáhed 136 na oslavách 44. výročí vítězství islámské revoluce v Teheránu.

Článek

„Byla to neklidná noc,“ uvedl prezident. „Nepřítel pokračoval v terorizování Ukrajiny a použil 36 šáhedů. Žádný z nich nedosáhl svého cíle. Díky našim silám protivzdušné obrany za stoprocentní výsledek,“ dodal podle agentury Reuters.

Podle Kyjeva se šáhedy pravděpodobně zaměřovaly na kritickou infrastrukturu i vojenská zařízení v západních oblastech Ukrajiny.

Foto: Carl Court, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Velké Británie v květnu 2023.

Zelenskyj Íráncům: Co máte z takových cynických vražd?

Prezident Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda apeloval na íránský lid, aby se nestal spoluviníkem krvavé ruské války, v níž jsou íránské sebevražedné drony využívány k zabíjení ukrajinských civilistů.

„Dnes, navzdory tomu, že tyto údery pokračují, bych rád apeloval přímo na íránský lid. Na všechny – společnost, íránské duchovní, na každou íránskou rodinu, na všechny ty, kdo jsou schopni ovlivnit vládní rozhodnutí v Íránu. Otázka je jednoduchá: proč byste se měli podílet na ruském teroru? Proč jste na straně země zla?“ otázal se. „Svět vidí, co se děje, a vy všichni v Íránu to vidíte také. Tu podporu zla nelze popřít,“ pokračoval.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Šáhed 129 na přehlídce v Teheránu.

„Když íránský dron zabije těhotnou Ukrajinku s jejím manželem u nich doma, co z toho máte vy, matky a otcové v Íránu? Když váš šáhed zasáhne kolej s našimi studenty, umírají lidé, vzplane požár. Na místo dorazí záchranáři a o pár minut později udeří druhý šáhed a bere životy těch, kteří zachraňovali životy druhých. Na co potřebuje Írán takové cynické vraždy? Co z toho máte, vy, lidé v Teheránu, Šírázu, Sakkezu nebo v jakémkoli jiném městě ve vaší zemi?“ uzavřel, aniž by skrýval emoce.

Útočné vlny dronů posílají ruské síly na ukrajinské cíle od října loňského roku. Čtvrteční úder na hlavní město byl dvanáctý tento měsíc.

Kyjev tvrdí, že už kolem devíti stovek dronů obránci sestřelili. V drtivé většině šlo o drony Šáhed 131 a 136 íránské provenience. Podle izraelských médií Rusko nakoupilo v Íránu přes dvě tisícovky dronů nejrůznějších typů.

Rusko podniklo rozsáhlý útok na Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám