Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zámoří proti překvapením. Semifinále zahájí Kanada s Lotyši, USA vyzvou Němce

Ronalds Kenins se snaží odebrat kotouč Codymu Glassovi. foto: Reuters

I přes ruskou neúčast chybí Švédsko, Finsko, Švýcarsko nebo Česko. Tak pestrou semifinálovou sestavu ještě mistrovství světa nikdy nenabídlo. Medailové boje odstartují v Tampere během sobotního odpoledne Kanaďané, kteří budou od 13.20 hrát s Lotyšskem. O čtyři hodiny později se pak střetnou Američané s Němci.
  22:57

Obě klání jsou reprízami bojů ze základní části. Zatímco odpoledne se ve čtvrtfinále z postupů radovali zástupci skupiny A, večer pak uspěly týmy z rižské skupiny B.

Podle daných regulí má právo na účast v prvním semifinále pořadatelská země. Tou je právě Lotyšsko, které se ale paradoxně musí stěhovat do finského Tampere, kde turnaj vrcholí.

„Domácí“ výběr má tedy příležitost dopřát si před nedělním zápasy o medaile delšího odpočinku. Na nejlépe postavený tým ze základních skupin, Spojené státy americké, zbývá jen večerní čas.

Kanada - Lotyšsko (13.20)

Dá se očekávat, že tohle setkání zámořské velmoci s outsiderem, který se vůbec poprvé propracoval do semifinále, nabídne jiný výsledek než v základní skupině. Nebo alespoň tedy o dost bojovnější přístup baltského státu. V úvodní den šampionátu totiž vzájemné klání ovládl favorit drtivě 6:0.

Lotyši za dalších 24 hodin prohráli ještě se Slováky, jenže od té doby už jen vítězí. Historickým triumfem nad českou reprezentací (4:3P) načali sérii šesti výher v řadě. Ta se nezasekla ani na medailových adeptech.

Scott Laughton zaclání Artursi Šilovsovi ve výhledu.

Překvapivý úspěch proti Švýcarům (4:3P), který znamenal postup ze skupiny, svěřenci Harijse Vitolinše rozšířili o prvotřídní senzaci v podobě čtvrtfinálové porážky Švédska (3:1). Vše v bouřlivých kulisách hlavního města malé evropské země.

Giganta zpoza oceánu ale vyzvou ve Finsku. Čeká je soupeř, který na mistrovství nestaví to nejsilnější, co má. Přesto však ambiciózně myslí jen na zlato, což se také projevuje na postupně rostoucí formě. Ve čtvrtfinále se Kanaďané prezentovali perfektním soustředěným výkonem proti Suomi (4:1) a dali zapomenout třeba na porážku od Norska (2:3N).

USA - Německo (17.20)

Ve skupině svedly oba celky vyrovnané střetnutí, které za stavu 2:2 rozhodl gólem v 55. minutě americký útočník Matt Coronato. Ano, ten mladík, který s přispěním šťastných odrazů zaznamenal také vítěznou branku čtvrtfinále proti Česku.

Ačkoli Němci se do vyřazovacích bojů propracovali „až“ ze čtvrtého místa, skupinový duel byl jedním z těch, v nichž prokázali velký potenciál. Však kromě Američanů prohráli o pouhý gól také se Švédskem (0:1) a Finskem (3:4), dalších pět duelů v řadě už vyhráli.

Matt Coronato rozhodl gólem pět minut před koncem zápas USA proti Německu.

Včetně souboje mezi nejlepší osmičkou s favorizovanými Švýcary. Takticky vyzrálým představením zastavili vítěze skupiny B stejně jako v roce 2021. A opět na ledě v Rize.

Musí tedy vstřebávat další přelet zpátky do Finska. A čelit týmu, který je přece jen výsledkově o něco dál. Zámořský výběr, druhý nejmladší na tomto turnaji, zůstává zároveň jediným, který ještě neprohrál.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...