Do obce Hallstatt v rakouských Alpách přijede ročně milion návštěvníků. Značná část jich míří na břeh zdejšího jezera s nádherným vysokohorským panoramatem. Odtud se do světa rozletí statisíce selfíček. Mimo jiné na Dálný východ, protože se tu natáčely scény populárního jihokorejského seriálu Jarní valčík. Hallstatt tak láká davy asijských turistů a nekonečné zástupy dalších. Místní si léta stěžují na hluk a dopravní problémy. Hallstattská radnice proto v půlce května přistoupila k radikálnímu kroku: na břehu jezera postavila vysoký dřevěný plot. Starosta Alexander Scheutz pro tamní média uvedl, že když selfíčkářům znemožní výhled, stane se místo mnohem méně populárním a bude větší klid.

Jenže po týdnu šla dřevěná stavba zase dolů. Hallstattská zeď způsobila v zemi poprask a do vesnice přijelo v následujících dnech ještě víc lidí než předtím. Starosta má nový plán: v obci nechá vyvěsit plakáty, které budou žádat návštěvníky, aby se vůči místním chovali ohleduplněji.

V italské provincii Jižní Tyrolsko se počet ubytovaných turistů mezi lety 2000 a 2019 zvýšil bezmála o polovinu: z 24 milionů na 34 milionů. Na cestovním ruchu mimo jiné region ekonomicky staví. Regionální vládě v Bolzanu ale čím dál víc dochází i negativní dopady a nyní uvažuje o zastropování počtu obsazených lůžek. Podle serveru Deutsche Welle nemá tento limit překročit čísla z roku 2019. Hotely a penziony měly nahlásit počty rezervací, nahlašovací povinnost se však nyní odsunula o tři měsíce. Předseda tamního Sdružení pro ochranu přírody a životního prostředí Josef Oberhofer tvrdí, že je potřeba až drastických opatření. Podle něj by se například mělo přestat propagovat Jižní Tyrolsko jako turistický cíl. 

Na většině míst v Alpách zkoušejí jít vstříc udržitelnému turismu jinou cestou. Upouští se od dalšího zastavování volné krajiny hotely, lanovkami a atrakcemi, omezují se vjezdy aut. Nejen v  hotelech bývá mnohdy zvykem energie z obnovitelných zdrojů. Je v nich snaha nabízet stravu téměř výhradně z produktů místních farem. Cesta, která může inspirovat nejen střední Evropu.

Nahlédněte do zákulisí dění v Evropě a sledujte českou stopu v Bruselu. Odebírejte nejlepší newsletter v Česku věnovaný EU Ředitelé Evropy. Připravují ho pro vás každý týden Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.