Když se dáte se Zdenem Chárou do řeči, překvapí vás perfektní češtinou. Takovou by mu spousta Slováků žijících u nás mohla závidět. „Táta je Čech, a i když žije na Slovensku už 45 let, tak pořád mluví česky. Vyrůstal jsem v obou jazycích, díky tomu i já umím mluvit a psát v češtině,“ říká šestačtyřicetiletý rodák z Trenčína, který nad průměrným hokejistou vyčníval nejen svými 206 centimetry výšky, intelektem a právě jazykovou výbavou.

Ovládá jich celkem šest: vedle slovenštiny a češtiny měl do osmé třídy ještě ruštinu, na střední si mohl vybrat mezi angličtinou a němčinou – a vybral si oboje – a během první výluky v NHL hrál rok ve Švédsku a naučil se tamní jazyk. 

Chára loni po 24 sezonách v NHL, během nichž si vydělal přes 100 milionů dolarů hrubého, ukončil hokejovou kariéru. Se sportem ovšem nepřestal. Dnes ho můžete potkat na kole nebo na startu maratonského závodu. On sám přitom z běhání dlouhých tratí nedělá žádnou vědu. „Běhání je spíš takové hobby. Věnuji se hlavně rodině a dětem. Vozím kluky do školy, na jejich tréninky hokeje a fotbalu a mám nějaký čas i pro sebe,“ popisuje svůj režim v životě po kariéře.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.