Rodná čísla se neruší, jen tlumí, řekl Bartoš. Zpochybnil cenu 56 miliard

  11:21aktualizováno  14:42
Šéf Pirátů a ministr Ivan Bartoš v pátek zpochybnil analýzu, podle níž by nahrazení rodných čísel identifikátory stálo 56 miliard. Dodal, že je manipulativní. „Žádná rodná čísla se neruší. Jen nebudou od roku 2025 v nových občanských nebo řidičských průkazech,“ řekl Bartoš. Analytici se vůči kritice ohradili, za daty si stojí. Také NERV radí projekt zastavit, jeho vyjádření z vládního webu následně stáhli.

Nahrazení rodných čísel anonymními identifikátory by podle analýzy studie společnosti Grand Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal stálo veřejný a soukromý sektor dohromady 56 miliard. Analýzu dostal Bartoš podle svých slov teprve nedávno a proto se k ní vyjadřuje až teď.

„V dnešní době, kdy je na vzestupu umělá inteligence, je rizikové mít jako identifikátor jedno číslo, lze to snadno zneužít. Může být zneužito i ke krádeži identity,“ dodal Bartoš a vyzdvihnul důležitost investic do bezpečnosti občanů na internetu.

„Nabízí se úvaha, proč byla puštěna do veřejného prostoru,“ sdělil Bartoš a dodal, že analýza může být tendenční a manipulativní a označil jí za „naprostý nesmysl“. Odhad vlády, kolik tedy bude útlum rodných čísel a jejich nahrazení identifikátory stát, Bartoš nevysvětlil.

Za daty i částkou si stojíme, říkají analytici

Poradenská společnost Grant Thornton, která analýzu vypracovala, si ovšem za studií i miliardovou částkou stojí a proti vyjádření Bartoše se ohradila ve vyjádření. V něm uvádí mimo jiné, že studie je založená na veřejně dostupných informacích a faktech obsažených v předchozích dokumentech a podkladech.

„Ty jsme dále doplnili o výstupy z šetření na vybraném vzorku společností různých typů, u kterých se předpokládá, že budou změnou ovlivněny,“ uvádí Grant Thornton a dodává, že při vlastní přípravě studie komunikovala poradenská firma i s ministerstvy.

Tato interakce podle analytické firmy ukázala, že ve chvíli dokončení studie nebyly žádné aktuálnější dopadové studie než důvodová zpráva z roku 2019.

„Stojíme si za svými zjištěními, naši studii jsme poskytli ministerstvu a jsme připraveni diskutovat na odborné rovině o vybraných předpokladech a údajích, na základě kterých byl odhad nákladů ve studii stanoven,“ konstatuje ve vyjádření Grant Thornton.

Bartoš chce mít podle svých slov jasno do 1. července. Zajímá ho, proč byla analýza zhotovena a jaký bude další postup. „Rodné číslo je stále svázáno s osobou občana České republiky,“ dodal Bartoš.

Považujete rodné číslo v dokladech za riziko?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 2. června 2023. Anketa je uzavřena.

Mezi dílčí problémy, které Bartoš u tlumení rodných čísel vnímá, jsou například exekutorské a insolvenční rejstříky, které je používají. Vláda podle něj nyní staví registry „nové generace“ za 300 milionů korun.

Nesouhlas NERV z vládního webu zmizel

K útlumu rodných čísel se v pátek negativně vyjádřila i ekonomická rada vlády. „Národní ekonomická rada vlády (NERV) nedoporučuje v projektu nadále pokračovat,“ psali experti v souhrnném prohlášení adresovaném premiérovi Petru Fialovi, místopředsedovi vlády pro digitalizaci Ivanu Bartošovi a ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi.

Nesouhlas ale vzápětí po páteční tiskové konferenci z vládního webu zmizel. Členka NERV ekonomka Helena Horská přitom desítky minut před konferencí vyjádření sdílela na svém twitterovém účtu. Stejně tak se necelou půlhodinu před konferencí proti omezení rodných čísel vyjádřil i Miroslav Kalousek.

Podle Davida Havlíčka, odborníka NERV na ekonomickou analýzu, se ekonomická rada na základě informací od ministra Bartoše rozhodla tématem ještě více zabývat.

Z webu vlády náhle zmizelo doporučení NERV neutlumovat rodná čísla

„Ideálně udělat společné jednání všech zúčastněných, abychom probrali všechny body, kde může být nějaká rozdílná interpretace či nejasnost. Následně bychom chtěli dojít ke společnému závěru, jak v oblasti rodných čísel postupovat,“ napsal redakci iDNES.cz Havlíček.

„Zatím jsme ho stáhli a uvidíme, jaké nové informace se dozvíme. Stále ale samozřejmě platí, že když se ten projekt v minulosti schvaloval, tak se k tomu nevypracovala dopadová analýza. To je naše hlavní výhrada,“ doplnil Havlíček.

Ivan Bartoš redakci iDNES.cz napsal, že on sám stažení nepožadoval. NERV v něm kritizoval mj. právě absenci dopadové studie, která nebyla zhotovena ani při vložení systému mnoha přidělovaných identifikátorů (BSI) do zákona v roce 2021.

„Jakkoli vnímáme argumentaci Digitální informační agentury o větší ochraně soukromí obyvatel, považujeme za rozporné s tímto cílem vytváření centralizovaných systémů shromažďujících údaje o každé identifikaci občanů, obzvláště když je zjevné, že po změně v identifikaci občanů neexistuje žádná veřejná poptávka a naprosté většině občanů používání rodného čísla nevadí,“ popisoval ve vyjádření NERV.

Zaplatí to spotřebitel

Analýzu si podle Bartoše zadaly Česká asociace pojišťoven, Česká bankovní asociace a Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

Asociace ve společném prohlášení uvedly, že si za výsledky analýzy nadále stojí. „Naším cílem tak je poukázat na zásadní rizika navrženého systému, jeho nepřehlednost a zcela zbytečně vysoké náklady,“ uvedly asociace v prohlášení zaslaném ČTK.

Zveřejněné odhady nákladů studie společnosti Grand Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal považuje například Jana Hanušová, předsedkyně představenstva ČLFA, za zcela reálné.

Konec rodných čísel za 56 miliard. Proč měnit něco, co funguje, zní kritika

Každý subjekt, který dnes pracuje s rodnými čísly coby jedinečným identifikátorem klienta, by podle ní musel upravit interní informační systémy. Tedy zaškolit zaměstnance, změnit formuláře a realizovat řadu dalších změn.

„Takové náklady skutečně enormně zatíží soukromý sektor a je nutné počítat s tím, že minimálně část z nich v konečném důsledku zaplatí v ceně služeb spotřebitel,“ vysvětluje Hanušová.

Rodné číslo je rizikové, říká DIA

Změna by podle zákona měla začít platit na začátku roku 2025. Rekonstrukci IT systémů, kterou vyčíslují odborníci na miliardy korun, považují ekonomové za zbytečnou.

„To, že dostanu jako občan nové číslo, z něhož si nikdo nevyvodí, kolik je mi let, mi nepřipadá jako velká výhra a už vůbec ne adekvátní k vynaloženým nákladům,“ řekl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy do utlumení rodných čísel vládu tlačí IT lobby, která chce peníze daňových poplatníků.

„Zrušení nebo utlumení rodných čísel by byl ekonomický nesmysl, i kdyby to vyšlo třeba jen na desítky nebo stovky milionů. Změna českých rodných čísel na identifikátory ale představuje velice lákavou zakázku pro část politiků a spřízněné IT firmy,“ uvedl Kovanda.

Hnutí ANO navrhlo odložit ukončení zapisování rodných čísel do občanských průkazů o čtyři roky. Podle novely ANO by se rodná čísla měla objevovat v průkazech vydaných až do konce roku 2028.

Pokud by se mělo posunout datum zrušení, musela by být schválena novelizace zákona o občanských průkazech. Nastavení nových identifikátorů má na starosti Digitální a informační agentura (DIA), která funguje od začátku roku.

Nové identifikátory ale neznamenají, že rodná čísla budou úplně zrušena. Stále budou figurovat například v matričních knihách narození. Ministerstvo vnitra i DIA chtějí ale omezit jejich používání kvůli ochraně soukromí a zabránění jejich zneužití.

„Pod rodným číslem je možné osobu vyhledat ve všech klíčových jak státních, tak i firemních databázích. Z jednoho identifikátoru se tak lze teoreticky dostat k údajům o tom, kde dotyčný bydlí, zda pobírá sociální dávky, má nedoplatky za plyn, nebo dokonce je možné nahlédnout do jeho chorobopisu v nemocnici,“ podotkla Karolína Sieglová, tisková mluvčí DIA.

Kromě vyjmutí rodného čísla čekají občanky ještě další změny. Od začátku příštího roku mají začít platit takzvané eDoklady. Ve speciální mobilní aplikaci nazvané eDoklady si lidé budou moci uložit nejen občanky, ale i řidičské průkazy či pasy.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

IS bourá ruské teorie o vazbách teroristů na Kyjev, vyzývá k útokům na „křižáky“

28. března 2024  16:05,  aktualizováno  19:44

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z...

Bulovka vážně pochybila, odškodné za potrat je na pacientce, říká právnička

28. března 2024  19:26

Fakultní nemocnice Bulovka vážně pochybila, když tamní personál omylem způsobil zdravé ženě ve...

Devítileté děvče i sedmdesátník. V Rusku se zatýká za „schvalování terorismu“

28. března 2024  18:45

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě zatýká ruská policie za komentáře k...

Jak velké odškodnění za tragický potrat? Pohled do historie napoví

28. března 2024  18:33

V pražské nemocnici na Bulovce kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena. Nebylo to ale první...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...