Noční můra amerických admirálů. NI uvedl, proč jsou ruské ponorky Jaseň důvodem k obavám

Na začátku článku v americkém časopise The National Interest se uvádí, že neschopnost amerického námořnictva sledovat ruskou ponorku třídy Jaseň představuje závažný problém. Dále autor popisuje příklad z roku 2018, kdy nejpokrokovější ruská ponorka Severodvinsk patřící do třídy Jaseň zkrátka „zmizela“ v Atlantickém oceánu a během několika následujících týdnů ji americké námořnictvo nebylo schopné najít.

Časopis dále uvádí slova jednoho z vyšších amerických námořních důstojníků, jenž kdysi prohlásil, že ponorka Severodvinsk v něm vzbudila natolik silný dojem, že si nechal vyrobit maketu do své kanceláře. Udělal to údajně kvůli tomu, aby měl vždy před očima názornou připomínku toho, čemu musí čelit americké námořnictvo.

Výhody ruské ponorky Severodvinsk

Caleb Larson nemá sebemenší pochyby o tom, že je Severodvinsk pokrokovou ponorkou. Rovněž podotýká, že při její výrobě byla použita řada technologií, které byly aktivně zkoumány v Sovětském svazu. Součástí ponorky Severodvinsk je velký a citlivý hydrolokátor umístěný na přídi lodi a torpédový aparát, jenž se nachází uprostřed ponorky.

Další výhodou ruské ponorky je její trup, který je vyroben z málo magnetické oceli, což snižuje její magnetickou signaturu. Výjimečnou vlastností ponorky je vysoká úroveň automatizace, díky čemuž Severodvinsk nepotřebuje velkou posádku pro zabezpečení svého fungování. Kromě toho tazo ruská ponorka Severodvinsk může mít ve své výzbroji hypersonické rakety Cirkon.

Jeden z amerických admirálů zdůraznil, že ruská ponorka je velmi tichá, což považuje za nejdůležitější výhodu při podmořském boji.

„Ztratit z dohledu ruskou ponorku v době míru je jen bolestí hlavy. Ale ztratit její stopu během války je fatální,“ uvádí se v článku.
Duelové zbraně
Ruské ponorky Jaseň mají co nabídnout — osm univerzálních vertikálních odpalovačů pro pět okřídlených raket Kalibr-PL. V závislosti na dané misi mohou být tyto rakety protilodní, protiponorkové, určeny k útoku na pozemní cíle nebo mohou být strategické. Pokud jsou cílem velké lodě, pak je Kalibr kombinován s výkonnější P-88 Oniks.

Konstruktéři tvrdí, že Jaseň překonala americké konkurenty, pokud jde o vyhledávací potenciál, což z tohoto stroje činí královnu podvodních duelů. Jednoduše řečeno — ponorka zaznamená nepřítele mnohem dříve, než zaznamená on ji. A to jí poskytuje čas k včasnému útoku.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru