ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5282 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Netradiční happening vzdá hold slavnému Santinimu

0 jsk 26.5.2023

Zajímavý happening se uskuteční ve Žďáru nad Sázavou. Za pomoci veřejnosti vznikne monumentální stavba z kartonu vycházející ze základních principů architekta Jana Blažeje Santiniho.

V sobotu 24. června bude probíhat pod taktovkou francouzského abstraktního umělce Oliviera Grossetête stavba uměleckého objektu z kartonových krabic, která bude poctou Santinimu, od jehož smrti letos uplyne tři sta let.

Olivier Grossetête je francouzský vizuální umělec, který tvoří díla z kartonu po celém světě, v červnu poprvé představí svou originální metodu také v České republice. V areálu žďárského zámku vznikne dílo inspirované tvorbou Santiniho.

„Santini byl bezpochyby geniální architekt. Já se považuji spíše za takového designéra, protože stavbám, které navrhuji, dává život především energie a společná práce lidí, kteří se účastní workshopů. Mým hlavním cílem je lidi propojovat v komunitní činnosti a podpořit jejich setkávání, stavba je tak společnou synergií. V České republice je to můj první projekt a velmi se těším na všechny, kteří přijdou na veřejné workshopy či se jen podívat,“ říká Grossetête.

Do stavby díla se tak může zapojit kdokoli. Od 17. června budou celý týden probíhat dopolední a odpolední workshopy otevřené všem zájemcům starším devět let. Pod vedením Oliviera Grossetêteho a jeho týmu budou lidé společně připravovat jednotlivé komponenty pro finální kartonovou stavbu.

„Jsme nadšení z této spolupráce a chceme vyzvat všechny, kteří se chtějí zapojit, aby nás s předstihem kontaktovali. Jedná se o happening na jehož konci společnými silami vytvoříme monumentální dílo, pomocí kterého vzdáme hold Santinimu, jehož reálné stavby nás ve žďárském areálu obklopují,“ dodává Jitka Kadlčíková ze Zámku Žďár.