Hlavní obsah

Nejlepším fotbalistou prvoligové sezony bude Krejčí, Sörensen, nebo Řezníček

Nejlepším hráčem končící sezony první fotbalové ligy bude defenzivní univerzál Ladislav Krejčí mladší, jeho spoluhráč z mistrovské Sparty Praha obránce Asger Sörensen, nebo brněnský útočník Jakub Řezníček. Užší nominaci v pátek oznámila Ligová fotbalová asociace (LFA), která tradiční anketu pořádá. Výsledky budou zveřejněny v sobotu odpoledne před posledním kolem nadstavbové skupiny o titul.

Trefila se Sparta konečně ohledně posilVideo: Sport.cz

 
Článek

LFA už v minulých dnech oznámila vítěze doprovodných anket na jednotlivých postech, jimž dominovali sparťané. Nejlepším brankářem se stal Matěj Kovář, obráncem Sörensen a záložníkem Krejčí mladší, nadvládu letenského mužstva narušil pouze útočník Řezníček.

Tři ze čtyř vítězů doprovodných anket se dostali v hlasování trenérů a kapitánů a vybraných novinářů i do nejlepší trojice v hlavní kategorii. Loňský vítěz defenzivní univerzál Tomáš Holeš ze Slavie obsadil tentokrát páté místo.

Krejčí dotáhl jako kapitán Spartu k prvnímu titulu po devíti letech, který Letenští definitivně získali v úterý po bezbrankové remíze v Uherském Hradišti v předposledním čtvrtém kole nadstavby. Čtyřiadvacetiletý český reprezentant vinou zranění zasáhl na podzim jen do dvou kol, v jarní části se ale dostal do životní formy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí ze Sparty oslavuje vítězný gól z penalty proti Slavii.

I když Krejčí v ligové sezoně nastoupil jen do 18 zápasů, dal 13 branek a mezi záložníky je v soutěži nejlepším střelcem. Řadu utkání navíc defenzivní univerzál odehrál na pozici stopera. Krejčí byl především specialistou na penalty, proměnil všech osm. Klíčové byly jeho trefy z pokutových kopů v závěru sezony.

Také Sörensen se výraznou měrou zasloužil o mistrovský primát Sparty. Šestadvacetiletý dánský stoper, který přišel do klubu před sezonou, řídil defenzivu svého mužstva a navrch dal pět branek, což z něj dělá v počtu gólů druhého nejlepšího obránce této ligové sezony.

Ladislav Krejčí se stal lídrem Sparty. Příspěvek v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Přestože Brno před nedělním závěrečným kolem sezony kleslo na poslední místo tabulky, jeho nejlepší střelec Řezníček prožívá životní sezonu. Zkušený útočník, který dnes slaví 35. narozeniny, dosud zaznamenal v ligovém ročníku 19 branek a je krok od triumfu mezi kanonýry. Zároveň mu schází už jen dva góly ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů pro hráče se 100 a více trefami v nejvyšších soutěžích.

V kategorii trenérů se mezi tři nejlepší podle očekávání dostal dánský kouč Sparty Brian Priske, který hned v první sezoně na Letné dovedl svůj tým k titulu. Vedle něj mohou zvítězit Jindřich Trpišovský ze Slavie a Jaroslav Veselý, jenž s Bohemians 1905 útočí na premiérovou účast Klokanů v evropských pohárech od rozdělení federace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během děkovačky s fanoušky

Vyhlášeny budou v sobotu také další kategorie. Cizincem sezony se stane Sörensen, Mick van Buren, či křídelník Peter Olayinka. Osobností ligy bude buď Josef Jindřišek, Tomáš Hübschman, nebo Marek Matějovský, objevem sezony pak Matěj Jurásek, Michal Ševčík, či Vasil Kušej. Vyhlášen bude i nejlepší hráč podle hlasování fanoušků.

Reklama