CZ EN

Zahájení meziresortního připomínkového řízení a konzultace k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Ministerstvo financí předložilo dne 25. května 2023 do meziresortního připomínkového řízení návrh zákona, kterým se mění zákon č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Připomínky může uplatnit i odborná veřejnost, a to do 22. června 2023 zasláním na elektronickou adresu miroslav.madle(zavináč)mfcr.cz.

Návrh zákona je překládán v souladu s úkolem, který pro Ministerstvo financí vyplývá z Plánu legislativních prací vlády na rok 2023.

Návrh zákona reaguje na poznatky z výkladové a aplikační praxe v oblasti fondového financování. K hlavním navrhovaným opatřením patří podrobnější úprava „podlimitních“ fondů podle § 15 zákona o investičních společnostech a investičních fondech, aby nedocházelo k obcházení zákona a aby byla zajištěna větší ochrana pro drobné investory. Návrh dále slaďuje posuzování předpokladů vedoucích osob s postupy v jiných oblastech finančního trhu a rozšiřuje možnost vytvářet podfondy i na subjekty s jinou právní formou než jsou akciové společnosti s proměnným základním kapitálem. Zároveň dochází ke zpřesnění implementace právního řádu zejména ve vztahu ke směrnicím o správcích alternativních investičních fondů a o přeshraniční distribuci subjektů kolektivního investování a ve vztahu k revizi nařízení o evropských fondech dlouhodobých investic.

V souvislosti s tím dochází ke změně zákona o správních poplatcích a zákona o daních z příjmů.

Materiály jsou dostupné v elektronické knihovně Úřadu vlády eKLEP nebo přiložené v pdf formátu.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.