Zajímavosti, 26. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Domácí mazlíčci zastávají ve většině domácností roli člena rodiny, a tak se není čemu divit, že jsou i čím dál častějšími hosty na řadě oslav, svatbě nevyjímaje. Jak zajistit, aby tento jedinečný svatební den proběhnul na jedničku i za přítomnosti vašich nejmilejších zvířátek?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Malé zvířectvo

Mít na svatbě hada, papouška či králíčka je sice zajímavý nápad, ale jeho realizace je o poznání náročnější. Tato zvířátka totiž potřebují úkryt a útočiště v podobě klece či terária, kde se budou cítit v bezpečí a odkud jen tak neutečou. Většina těchto tvorů navíc špatně snáší změny a potřebují určité podmínky k životu, které mohou být s přesunem narušeny. Narušena může být i atmosféra, jelikož se takové zvíře může stát nevítaným hostem. Většinou vám ani vstup do prostor s takovýmto tvorem nedovolí.

I když jsou fotky s hadem ve svatebních šatech raritou, vždy byste měli především myslet na bezpečnost zvířete i ostatních hostů. Stylové fotografie můžete pořídit i z pohodlí domova či na krátkém focení mimo svatební ruch.

Psík ve společnosti

Pes je přeci jen běžnějším hostem na událostech tohoto typu. Kočičky si bohužel akce s větším počtem lidí v cizím prostředí příliš neužívají, a tak je lepší nechat je v pohodlí a klidu domova. To stejné může platit i pro psa, který je bázlivý a nejistý, bojí se cizích lidí, leká se v rušném prostředí nebo je agresivní. I takového chlupáče bychom raději měli nechat doma nebo mu zajistit hlídání.

Ač to zní zvláštně, i přátelský hafan milující vše živé může v mžiku znepříjemnit svatební den, třeba když se zablácenými tlapkami skočí na sněhobílé svatební šaty nebo srazí stůl s dortem. S tím však musí každý pejskař počítat.

Dozor, venčení a hlídání

Pokud necháváte pejska doma a plánujete svatební oslavy na dlouhé hodiny, nezapomeňte pověřit někoho známého, aby vašeho miláčka vyvenčil, případně i nakrmil. To samé platí i v případě, pokud si psíka berete na svatbu s sebou. Nejspíš nebudete mít během shonu čas na obstarávání péče o čtyřnohého hosta, a tak se s někým ochotným domluvte, aby ho mezi jednotlivými body programu vzal na krátkou procházku a hlídal ho během obřadu a oslavy.

Výbava a doplňky

Krom ozdobného obojku a vodítka, případně postroje s krabičkou na prstýnky nezapomínejte i na věci běžné potřeby, jako jsou misky na vodu a krmivo, ručník pro případ znečištění i pelíšek, kam by se pejsek mohl uchýlit k odpočinku. Pelech může být nahrazen i skládací klecí či látkovou boudou, kde se chlupáč může cítit v bezpečí a klidu i v průběhu rušných oslav.

Povolení a domluva

Ještě než začnete plánovat účast vašeho pejska či jiného mazlíčka na svatbě, nejprve se ujistěte, že je v daném prostoru zvířatům vstup povolen a že s jejich přítomností souhlasí jak pronajímatel, tak i hosté, případně i oddávající. Je dobré si i dopředu zjistit, zda s sebou nechce přivést zvíře ještě někdo další z hostů, aby nedošlo k případným potyčkám mezi více mazlíky najednou. Pokud vše klapne, jak má, určitě si svatbu náramně užijí jak dvounozí, tak čtyřnozí hosté.

Autor článku: Aneta Hladíková

New title