Hlavní obsah

Nejdřív České Švýcarsko hlídal, pak ho zapálil. Ke žhářství se přiznal v ústavu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Národním parku České Švýcarsko.

Reklama

Největší požár v dějinách Česka podle policie založil šestatřicetiletý bývalý strážce národního parku. Podezřelého policie zadržela v souvislosti s několika menšími požáry z období letošních Velikonoc. Hrozí mu až 15 let vězení.

Článek

Policie v pátek informovala, že v souvislosti s loňským požárem v národním parku České Švýcarsko zadržela a obvinila 36letého muže.

Jde o bývalého dobrovolného strážce národního parku Jiřího L. Informaci, kterou jako první přinesl server TN.cz, potvrdil Seznam Zprávám Dan Anděl, náměstek Krajského státního zástupce v Ústí nad Labem.

Muž, kterého policie viní i ze založení dalších požárů, podle údajů na webových stránkách parku například v roce 2013 prováděl turisty k Pravčické bráně.

Podle informací Seznam Zpráv byl v roce 2013 krátce zaměstnancem parku, a to coby záskok. Posléze pomáhal jako dobrovolník, od roku 2018 mu ale zdravotní stav neumožňoval ani to.

Vyšetřovatelé s dotyčným přišli do kontaktu letos, a to v souvislosti s několika menšími požáry v období Velikonoc. „Policie ho zadržela v případu těch prvních tří žhářských útoků na rozhlednu Vlčí hora a dva posedy v našem okolí,“ popsal pro Seznam Zprávy Jan Kolář, starosta Krásné Lípy, kde muž bydlí.

Požár roku den po dni:

+53

Trest? Až 15 let ve vězení

Server CNN Prima News koncem dubna napsal, že se muž policii přihlásil sám. Krajský policejní mluvčí Kamil Marek ale tvrdí, že na objasnění případu mají zásluhu především krajští vyšetřovatelé a policisté z Rumburku. „Ti zjistili, o koho se jedná. Není to tak, že by někdo přišel a přiznal se, tak to určitě není,“ řekl Seznam Zprávám.

„Období před rozhodnutím soudu o uvalení vazby strávil podezřelý v ústavu,“ řekl redakci Seznam Zprávy zdroj obeznámený s vyšetřováním, který si ale nepřál být jmenován.

„V době, kdy policie pátrala po pachateli těch menších požárů v okolí, byl v ústavní léčbě. Policisté tam za ním jezdili a poté, co si získali nějakou důvěru, tak se jim přiznal, že založil i ten velký požár,“ přiblížil.

Požár u Hřenska vypukl loni v noci na 24. července a rychle se rozšířil. Celkem zasáhl přes 1000 hektarů porostu, přičemž jeho likvidace byla velmi náročná. V terénu se vystřídalo na 6000 hasičů, do hašení se zapojila i letecká technika ze zahraničí. Škoda se vyšplhala na 270 milionů korun.

Policie muže stíhá pro spáchání trestných činů obecné ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny soudem mu hrozí trest odnětí svobody až na 15 let.

Obrazy zkázy Českého Švýcarska

Jaké škody napáchal oheň v Českém Švýcarsku, uvidíte v našich fotogaleriích:

Reklama

Doporučované