Hlavní obsah

VZP dostane seznam žadatelů o penzi, nebude po nich pak chtít odvody

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) by měla kvůli zdravotním odvodům dostat od sociální správy seznam lidí, kteří čekají na vyřízení důchodu. Přestane je pak vyzývat k úhradě pojistného. Dohodli se na tom v pátek zástupci ministerstva práce, České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a pojišťoven.

Ilustrační foto

Článek

Za důchodce hradí zdravotní pojištění stát. ČSSZ ale kvůli náporu nestíhá žádosti o důchod vyřizovat v zákonné lhůtě tří měsíců. Řada lidí už přestala pracovat, a tím pádem posílat zdravotní odvody, důchod ale oficiálně potvrzený stále nemají. Stát za ně tak pojistné nehradí a pojišťovny, které nevědí, že dotyčný už je v penzi, po něm pojistné stále žádají. Obesílání totiž mají nastaveno automaticky.

Lidé proto museli pojišťovně posílat potvrzení, že se jim vyřizuje důchod. Pojišťovna pak peníze dál nevyžadovala. Pokud by lidé požadovanou sumu zaplatili, pojišťovna by jim ji následně vrátila, až by byl důchod vyřízen.

Změna je podle mluvčí technicky poměrně náročná. Požádala o shovívavost. „Pokud by někomu z této skupiny klientů (žadatelé o důchod) přišla výzva k doložení plateb zdravotního pojištění, případně k úhradě minimálního pojistného, poprosíme, aby se obrátil na naši pobočku, kde s ním individuálně vše vyřešíme,“ sdělila mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Pokud by ČSSZ nakonec penzi žadateli nepřiznala, dohodne s ním pojišťovna případný další postup. Předpokládá, že by se mohlo jednat nejvýš o desítky případů.

ČSSZ čelí velkému náporu žadatelů o penzi především kvůli velkému množství zájemců o předčasný důchod. Navíc má další úřadování s tzv. výchovným, které se od ledna vyplácí. Doba vyřízení důchodu tak nyní přesahuje zákonnou lhůtu tří měsíců, v průměru trvá vyřízení 99 dní.

Tento týden evidoval úřad 18 000 žádostí po zákonné lhůtě, z nich 14 000 o předčasnou penzi. Ústřední ředitel ČSSZ František Boháček poslance sociálního výboru ujistil, že úřad by měl situaci vyřešit do konce června. Poté by měl stíhat vyřizovat žádosti v zákonných lhůtách.

Fiala se omluvil budoucím důchodcům za selhání státu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám