Dopravní podnik hl. m. Prahy dokončil výstavbu nové tramvajové tratě Sídliště Modřany – Libuš. Jedná se o prodloužení trati ze stávajícího obratiště Sídliště Modřany podél ulice Generála Šišky a následně Novodvorskou ulicí do zastávky Libuš, kde je dočasně ukončena úvratí (po příjezdu na tuto konečnou se řidič přemístí na druhý konec tramvaje a bude pokračovat v opačném směru). Na novém úseku tedy budou jezdit pouze „obousměrné“ tramvaje.

Konečná zastávka Libuš, trať je dočasně ukončena úvratí
Autor: Anastazie Podhůrská

Nová trať je dlouhá 1750 metrů. Pražská tramvajová síť se tak rozrostla na bezmála 146 kilometrů. Stavba trvala rok a necelé dva týdny. Konečné náklady na výstavbu tratě by neměly přesáhnout 304,17 milionů korun bez DPH. Až 85 % nákladů na její výstavbu pokryje dotace od Evropské unie.

Nové zastávky

V ulici Generála Šišky, kde je trať vedena mimo silnici, vznikly tři dvojice zastávek:

Hasičská stanice Modřany
Observatoř Libuš
Sídliště Libuš

Konečná stanice Libuš bude sloužit jako prozatímní obratiště. Zastávka je uzpůsobena k tomu, aby bylo možné nastupovat a vystupovat z obou stran tramvaje. V budoucnu se počítá s prodloužením trati do přestupního uzlu Nové Dvory ke stejnojmenné stanici metra D, kde by mělo vzniknout i například nové divadlo Minor. Podle náměstka primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petra Hlaváčka by toto prodloužení trati mohlo být hotové v roce 2026, tedy ještě před dostavbou „déčka“.

Zrychlení cesty do centra

„Tato trať nabídne rychlou a přímou dopravu z Libuše do Modřan, Braníka a dále do centra Prahy. Ze Sídliště Libuš se cestující za zhruba 25 minut dostane tramvají na Palackého náměstí, resp. za půlhodiny na Staroměstskou bez nutnosti přestupovat,“ uvedl Hřib. „Zatraktivní to městskou hromadnou dopravu a snad nám to pomůže i s těmi zácpami,“ dodává.

Video
Video se připravuje ...

Zahájení provozu provozu nové tramvajové trati Sídliště Modřany – Libuš Anastazie Podhůrská

Konec linky 165 a další změny v dopravě

„Dojde k úpravě autobusových linek, protože pochopitelně nedává smysl provozovat paralelně tramvajovou trať a autobusy, které do teď obsluhovaly toto území. Linka 213 bude zkrácena jen od Želivského na Jižní město. V úseku do Nádraží Uhříněves bude nahrazena novou linkou č. 126. Například linka 165 bude zrušena,“ okomentoval Hřib některé změny v linkách hromadné dopravy.

Podrobné informace o trvalých změnách PID jsou uvedeny na stránkách Dopravního podniku (odkaz).

Zelenější hromadná doprava

Jedním z cílů hl. m. Prahy a klimatického plánu je rozvíjet lokálně bezemisní druhy veřejné dopravy, ke kterým tramvajová doprava bezesporu patří. V oblasti Libuše Praha udělala první krok a přivedla sem tramvaje. Dalšími budou dokončení tramvajové tratě na Nové Dvory, výstavba a zprovoznění metra D, které nahradí významnou část naftových autobusů zajišťujících dopravní obslužnost této části Prahy. Jsou to další dílky k postupnému naplňování závazků klimatického plánu, tj. snižování emisí v Praze a směřovaní k čistšímu a udržitelnějšímu městu budoucnosti,“ uvedla Jana Komrsková, náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí a klimatického plánu.

Další nové tramvajové úseky na obzoru

„Je to první tramvajová trať, kterou letos otvíráme, ale určitě není poslední. Letos bychom chtěli ještě zprovoznit tramvajovou trať Holyně – Slivenec. Chtěli bychom zprovoznit tramvajovou trať z Divoké Šárky na Dědinu a byť to není novostavba tramvajové trati, tak příští týden budeme zprovozňovat zrekonstruovaný most, který vede na Krejcárek. V našem tramvajovém úsilí nepolevujeme,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Fotogalerie
14 fotografií