Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vpád k Belgorodu jako komická videohra: Legie Svoboda Rusku zveřejnila video z bojů

Autor: ČTK, mav, swp - 
26. května 2023
20:21

Ozbrojená skupina Legie Svoboda Rusku, která se přihlásila k pondělnímu nájezdu na ruskou Belgorodskou oblast, zveřejnila sestříhané video, které podle ní ukazuje jakési shrnutí jejího útoku. Je na něm vidět mimo jiné ničení ruské armádní techniky, přestřelky, výbuchy a pohyby obrněnců v blízkosti venkovských domů. Výpad na ruské území u hranic s Ukrajinou připisuje Moskva sabotážním skupinám z Ukrajiny, Kyjev tvrdí, že za nimi stojí skupiny Rusů, které bojují na straně ukrajinské armády.

„Vojáci ruských ozbrojených sil, kteří měli početní převahu a jednali ve známém prostředí, se panicky schovávali v zahradách a za ploty. Na videu jsou záběry úkrytů motostřelecké roty v opuštěných domech místních obyvatel,“ uvedla skupina v komentáři ke zveřejněnému videu.

„Je tu také zničená a poškozená technika, která už nebude schopná jet po ruských silnicích a ničit ukrajinská města,“ napsala rovněž milice. Video je editované a opatřené soundtrackem ve stylu retro videoher, místy zrychlené - možná ve snaze o zesměšnění ruských vojáků. „Ruské bude svobodné!“ končí video sloganem. Pravost záběrů není možné ověřit.

Belgorodská oblast na hranicích s Ukrajinou se v pondělí stala dějištěm ozbrojených střetů. Ke vpádu se později přihlásily skupiny Legie Svoboda Rusku (LSR) a Ruský dobrovolnický sbor (RDK), kde působí ruští občané bojující na straně Ukrajiny. V úterý pak podle listu Financial Times představitel ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Andrij Čerňak připustil určitou formu spolupráce s oběma skupinami. Velitel RDK Denis Nikitin novinářům řekl, že Kyjev skupinu podporuje informacemi, palivem, jídlem a léky.

Legie Svoboda Rusku (LSR) je organizace, která bojuje po boku ukrajinských vojáků proti ruským silám. LSR používá bílo-modro-bílou vlajku, kterou část ruské opozice považuje za vlajku „svobodného Ruska“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa