Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kanada - Lotyšsko 4:2. Finále pro favorita, s bojovným soupeřem dotahoval

Kanadský útočník Adam Fantilli (91) se raduje z gólu v semifinále mistrovství světa proti Lotyšsku foto: AP

Opět o zlato. Počtvrté za sebou se finále mistrovství světa neobejde bez účasti kanadských hokejistů. Zámořský výběr v semifinále zdolal houževnaté Lotyše 4:2. Outsider v duelu hned dvakrát vedl, na překvapivé výhry nad Českem, Švýcarskem či Švédskem ale nenavázal a v neděli zabojuje o bronzové medaile. Vítězství jejich soupeři vystřelil osmnáctiletý talent Adam Fantilli, který v čase 48:56 obrátil skóre.
  13:19aktualizováno  16:46

Předpokládaná dvojka nadcházejícího draftu Fantilli v klíčovém momentu obdržel prudkou přihrávku od Lucice a obhodil si obránce Freibergse, který se mu naivně snažil vypíchnout kotouč.

Uvolněný kanadský útočník pak zblízka překonal opět skvěle chytajícího brankáře Arturse Šilovse ranou nad levý beton. Učinil tak zásadní obrátku v duelu, který se pro favorita dlouho nevyvíjel dobře.

Podívejte se na vítěznou trefu Adama Fantilliho:

Ani zdaleka totiž nepřipomínal vzájemné klání obou týmů ze základní skupiny, z kterého si evropský celek odnesl debakl 0:6.

Kanada - Lotyšsko 4:2

Na počátku další možné lotyšské senzace stál stejný muž jako ve čtvrtfinále. Druhý nejmladší účastník semifinálového klání – devatenáctiletý forvard Dans Ločmelis.

Lotyšský útočník Dans Ločmelis (85) slaví gól v semifinále mistrovství světa. Vedle něj zklamaný kanadský gólman Samuel Montembeault (35).

Ten v deváté minutě doklepl za taktéž spolehlivého Samuela Montembeaulta střelu Rihardse Bukartse. A řádně při gólové oslavě vybudil poblázněné lotyšské příznivce, kterých do Tampere zamířilo asi pět tisíc.

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Nemohli si přece nechat ujít historické semifinále, kterým jejich miláčci dalece překonali dosud nejlepší umístění na světových šampionátech v podobě sedmých příček z let 1997, 2004 a 2009.

V takřka domácím prostředí hokejistů z baltského státu na chvíli radostí vyskočila hrstka kanadských diváků, aby se chviličku nato zase zklamaně chytila za hlavy a Nokia Arena opět zabouřila.

Lotyšský útočník Rudolfs Balcers (21) překonal střelou na vzdálenější tyč kanadského brankáře Samuela Montembeaulta (35) a slaví.

Rudolfs Balcers totiž v čase 36:41 odpověděl střelou ke vzdálenější tyči na parádní gól Samuela Blaise. Tomu 69 sekund předtím sedl kotouč na hůl tak ideálně, že ho napálil do levého horního růžku Šilovsovy branky.

Snad jen do podobných míst šlo lotyšského fantoma, jenž čelil několika náporům dorážejících útočníků, během utkání překonat. Krátce po návratu z kabin trefil opačný horní kout Jack Quinn.

A to mimořádně vychytralou myšlenkou. Útočník Buffala z minusového úhlu poslal puk vzhůru, přímo na masku Šilovse, který těžko něco zmohl. Zbývala mu jen naděje, že se kotouč odrazí ven, leč nestalo se.

Lotyšský brankář Arturs Šilovs (31) inkasuje gól, z úhlu ho do masky napálil kanadský útočník Jack Quinn (není na snímku).

Najednou jako by se favorit uvolnil. Dlouho proti soupeři působil bezradně. Lotyši stíhali, dohrávali osobní souboje, drželi se jednoduchého stylu a přesně plnili taktiku. Po neproměněné vlastní přesilovce pěti proti třem se i ve druhé třetině vypořádali s úsekem několika zbytečných faulů a ubránili svá oslabení.

Síly jim ale zřejmě ucházely, na rozdíl od Kanaďanů museli cestovat, navíc si ve srovnání s šikovnějším soupeřem neužili tolik času s pukem.

Kanadští hokejisté se radují z postupu do finále mistrovství světa.

Fantilliho zásahem se už i skóre zlomilo v jejich neprospěch. Risk bez brankáře odložilo vyloučení Batny. A než si vůbec svěřenci Harijse Vitolinše vytvořili nějakou větší šanci, Scott Laughton z obranného pásma trefil prázdnou branku.

Kanadu tak přiblížil k zisku historicky 28. zlata. Dalším titulem by se zámořská velmoc odpoutala od Ruska. Zabojuje o něj v neděli od 19.20 se zatím neznámým protivníkem. Toho určí druhé semifinále mezi USA a Německem, které začíná v 17.20.

Na poraženého z tohoto duelu čekají Lotyši, kteří před klíčovým kláním dostávají více odpočinku. Aby se ještě před závěrečným zápasem mistrovství od 14.20 utkali o první velkou hokejovou medaili, po níž tak touží.

Lotyšští hokejisté děkují fanouškům za podporu po prohraném semifinále v Tampere.

Sobotním výkonem totiž jen potvrdili, že na ni rozhodně mají.

Podívejte se na sestřih z prvního semifinálového utkání:

MS 2023
Semifinále 27. 5. 2023 13:20
Kanada Kanada : Lotyšsko Lotyšsko 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)
Góly:
35:32 Blais (Krebs, Middleton)
40:45 Quinn (Crouse, Laughton)
48:56 Fantilli (Lučić, Barron)
59:17 Laughton
Góly:
08:18 Ločmelis (Ri. Bukarts, Zile)
36:41 Balcers
Sestavy:
Montembeault (Levi) – Middleton, Weegar, Hunt, Barron, Joseph, Myers – Lučić (A), Glass, Fantilli – Crouse, Laughton (A), Quinn – Neighbours, Krebs, Blais – Carcone, McBain, Toffoli (C).
Sestavy:
Šilovs (Gudlevskis) – Zile, Balinskis, Jaks, Rubins, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Ri. Bukarts, Ločmelis, Indrašis – Andersons, Smirnovs, Krastenbergs – Keninš.

Rozhodčí: Kaukokari, Macfarlane – Briganti, Davis

Přejít na on-line reportáž
Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.