Barcelona sa pripravuje na „emotívnu“ rozlúčku na Camp Nou pred presťahovaním – Xavi Hernandez

Zdieľať:

Hlavný tréner Barcelony Xavi Hernandez povedal, že v budúcej sezóne nebude ľahké hrať zápasy mimo Spotify Camp Nou, pretože klub sa pripravuje na rozlúčku so svojím ikonickým štadiónom.

Práce na rekonštrukcii areálu s kapacitou 99 000 miest sa začnú po nedeľňajšom poslednom domácom zápase sezóny proti Mallorke, pričom Barca sa bude musieť do novembra 2024 presťahovať na olympijský štadión s kapacitou 50 000 miest v mestskej časti Montjuic.

Barca získala prvý titul v LaLige od roku 2019 začiatkom tohto mesiaca, ale Xavi povedal, že sťahovanie na dočasný štadión bude budúci rok predstavovať inú výzvu a vyzval fanúšikov, aby podporovali tím viac ako kedykoľvek predtým.

“Nedeľa bude emotívny a smutný deň, pretože sa lúčime s tým, čo bolo dlhé roky naším domovom,” povedal Xavi na sobotňajšej tlačovej konferencii.

“Camp Nou je ako môj domov. Je to však pre dobrú vec, mať ešte lepší štadión, kde sa budú fanúšikovia cítiť ešte lepšie. Je to pre spoločné dobro.”

“Mám pocit, že v Montjuicu to nebude ľahké. Musíme sa presťahovať na novú pôdu a budeme potrebovať fanúšikov. Atmosféru, ktorá sa vytvára odkedy som vo vedení, budeme potrebovať aj v Montjuicu. Fanúšikovia musia vedieť, že ich tam budeme veľmi potrebovať.”

Na druhej strane Xavi dúfa, že emócia z rozlúčky s Camp Nou v jeho súčasnej podobe – okrem odchodov Jordiho Albu a Sergia Busquetsa, ktorí tento víkend odohrajú posledné domáce zápasy za klub – pomôže tímu aby podal dobrý výkon po prehrách v LaLige od získania titulu.

“Nebolo ľahké nájsť motiváciu po zisku titulu, ale v nedeľu ju máme, pretože sa chceme rozlúčiť s Camp Nou tým najlepším možným spôsobom,” dodal tréner Barcy.

“Chceme si uctiť toľko rokov histórie, emócií, vášne a neuveriteľných zápasov. A je to tiež príležitosť rozlúčiť sa s Busquetsom a Albom. To všetko je ďalšia motivácia pre hru.”

Xavi povedal, že Barca je dobre vybavená na to, aby sa vyrovnala so stratou Albu na poste ľavého obrancu, ale vyzval klub, aby investoval do náhrady za Busquetsa.

“Ak chceme v budúcej sezóne uspieť, je nevyhnutné, aby bola táto pozícia v tíme nahradená,” povedal. „Pre mňa ako trénera je tá pozícia zásadná.

“Busquets bol životne dôležitý v tom, čo sme tento rok dosiahli, vyhral Superpohár a La Ligu. Takže budeme musieť nájsť naozaj dôležitého hráča, ktorý ho nahradí, na ihrisku aj mimo neho. Pre mňa je to kľúčom k budúcej sezóne.”

“Jednou z najťažších vecí bolo zvládnuť priateľstvá a povedať im, že nehrajú,” povedal o generačnej výmene, ktorá sa v Barci v posledných rokoch udiala.

“Na konci dňa som tréner Barcelony a musím urobiť tieto rozhodnutia, ale to neznamená, že nie sú bolestivé. Stalo sa to s Dani Alvesom, Piquem… [ale] musím uprednostniť klub a byť profesionál.

“Nie sú to osobné rozhodnutia, sú to futbalové rozhodnutia. Teraz sú to Jordi a Busi, ktorí v skutočnosti urobili tieto rozhodnutia sami, ale budú nám chýbať. Boli kapitánmi a referenciami pre svojich spoluhráčov.”

Busquets začiatkom tohto mesiaca oznámil, že neobnoví svoju zmluvu s klubom, keď jej v júni vyprší, zatiaľ čo Alba tento týždeň uviedol, že sa tiež dohodol na letnom odchode, napriek tomu, že má zmluvu do roku 2024.

Zdroj: espn.co

Foto: fcbarcelonanoticias.com