Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

USA - Lotyšsko 3:4P. Bronz za bojovnost, baltské překvapení má první medaili

Lotyšští hokejisté si dávají týmové foto s bronzovými medailemi. foto: AP

Lotyšští hokejisté se radují z obrovského úspěchu. Nejenže poprvé v historii na světovém šampionátu prošli mezi čtveřici nejlepších, ještě si ze závěrečných střetnutí se silnými zámořskými mužstvy odnáší medaile za třetí místo. Po prohraném semifinále s Kanadou (2:4) totiž přemohli Spojené státy 4:3 po prodloužení. Bronzovou ránu vyslal v čase 61:22 v nedělním duelu dvougólový obránce Kristians Rubins.
  16:58aktualizováno  17:54

Nasbírali tolik cenných skalpů. Po nepovedeném startu šampionátu porazili Česko a rozjeli se. Zdolali Nory, Slovince, Kazachstánce, ale hlavně Švýcary, ve čtvrtfinále Švédy a nyní v závěrečný den i Američany.

Tahle cesta se mění v nejvýraznější stopu, jakou historie lotyšského hokeje má. Dosud se pod nejlepšími výsledky skrývala sedmá místa z let 1997, 2004 a 2009.

Podívejte se na mohutnou lotyšskou radost po zisku bronzu:

Písmenka v této kolonce však přemazává výrazné vylepšení z roku 2023. Oslavy hráčů baltského státu se na pohled nijak nelišily od těch mistrovských. Pouze trofejí a zbarvením medailí visících na krku.

Američané šli do duelu o tento cenný kov z večerního semifinále. Po senzačním německém obratu byli logicky zklamaní, v posledním utkání sezony nicméně nic nevypustili. Bohužel pro ně, i klání o třetí příčku krutě ztratili naprosto shodným výsledkem v prodloužení.

Zklamaní američtí hokejisté po porážce v zápase o bronz na světovém šampionátu

Z dvanácti zápasů poražených tak mají vyrovnanou bilanci 6:6.

USA - Lotyšsko 3:4P

Nečekaným národním hrdinou se vedle ostatních členů týmu stává Kristians Rubins. Obránce, který se v zámoří protlouká farmou, do hry poprvé zasáhl až od závěrečného mače základních skupin.

Lotyšský obránce Kristians Rubins (94) slaví vítězný gól v utkání o bronz na mistrovství světa proti Američanům

A až do 55. minuty památného zápasu neměl na turnaji jediný bod. Za stavu 3:2 pro favorizované Američany však úplně přetočil náladu ve slušně zaplněné hale.

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Většinu fanoušků v ní opět nadchl střelou při krátkém pobytu v útočném pásmu. Skrytou ranou zpoza pravého kruhu pro vhazování se trefil do spodní části DeSmithovy branky, ke vzdálenější tyči. Lotyšům dodal novou energii.

Když navíc v závěru základní hrací doby neuspěl v úniku Abols, i rozhodující zásah vyšel na šestadvacetiletého zadáka.

Podívejte se na vítěznou akci zápasu o bronz:

Kapitán Daugavinš při prodloužení ve třech najel do útočného pásma, přihrával pod sebe, kde se puk odrazem od nohy obránce Hutsona rozskákal. Rubins ho i tak trefil fantasticky, napálil ho přímo do sítě.

Rodák z Jurmaly pak vytáhl oslavu ve stylu rozeného kanonýra. Obrátil se, nabral rychlost, pokračoval v nadšené jízdě po koleni, hokejku dal před sebe a v pozici lukostřelce vyslal do šílejícího publika v čele s lotyšskou hlavou státu Egilsem Levitsem ještě jednu pomyslnou dávku radosti.

Zatímco se po něm vrhali další spoluhráči ze střídačky.

Lotyšské nadšení z pohledu střídačky:

Na opačné straně skleslí Američané těžko kousali druhou drsnou porážku ve dvou dnech.

Nelze se jim divit. Vůbec poprvé se jim stalo, že na světovém turnaji zvládli uspět osmkrát za sebou. Jenže při krocích číslo devět a deset nehezky přišli o vlastní neporazitelnost.

Přitom stejně jako v sobotu měli i dnes herně navrch. Jejich šikovnost však na obětavost a bojovnost svěřenců Harijse Vitolinše nestačila. Kouč překvapivých medailistů si užil závěrečného „hobla“.

Lotyšský trenér Harijs Vitolinš (vpravo) si už s bronzovou medailí na krku podává ruce s americkými hokejisty

V první třetině se radoval hned dvakrát. Odhodlaný tým v obou případech nabyl vedení. Avšak soupeř vždy poměrně rychle vyrovnal.

Konkrétně Rocco Grimaldi, se 14 body (7+7) momentálně nejproduktivnější hráč turnaje. Nejprve si najel v 10. minutě ze střídačky, z pravé strany mířil k protilehlé tyči a dokonale vycizelovaným švihem zareagoval na přesnou přesilovkou kombinaci bratří Bukartsů zakončenou starším Robertsem zblízka pod horní tyčku.

Kotouč se v nepřehledné situaci odráží příznivě pro amerického útočníka Matta Coronata (27), který jej zasouvá za lotyšského brankáře Arturse Šilovse a posílá Spojené státy v utkání o bronz na mistrovství světa poprvé do vedení.

Napodruhé odpovídal sám v početní převaze. V počínající 20. minutě srovnal dalším přesným, a přitom ostrým, pokusem. Umazal ztrátu, kterou o tři minuty dříve vytvořil důrazný obránce Janis Jaks. Ten objevil volný puk u pravého DeSmithova betonu.

Oba celky si během nezáživné druhé části schovaly poslední síly na třetí dějství. To v něm se šťastný Matt Coronato v nepřehledné situaci nachomýtl přímo k odraženému kotouči a i přes snahu Jakse jej lehce uklidil do odkryté klece.

Halu v čase 46:19 ztišil.

Soupeře určitě zaskočil.

Ale nezlomil.

Lotyšští hokejisté oslavují zisk historických bronzových medailí ze světového šampionátu.

Vychutnejte si sestřih z utkání o bronz mezi USA a Lotyšskem:

MS 2023
O 3. místo 28. 5. 2023 14:20
USA USA : Lotyšsko 3:4P (2:2, 0:0, 1:1 - 0:1)
Góly:
09:45 Grimaldi (Perunovich, Bjork)
19:03 Grimaldi (Perunovich, Coronato)
46:19 Coronato (Samberg, O'Connor)
Góly:
07:49 Ro. Bukarts (Ri. Bukarts, Dzierkals)
16:08 Jaks (Ri. Bukarts, Indrašis)
54:21 Rubins (Ločmelis, Ri. Bukarts)
61:22 Rubins (Daugavinš, Jaks)
Sestavy:
DeSmith (Petersen) – Samberg, Perbix, Kleven, Perunovich, Thrun, Mackey, Hutson – Grimaldi, Bonino (C), A. Tuch (A) – Eyssimont, O'Connor, Garland (A) – Gauthier, Tynan, Mazur – Farrell, Brown, Coronato – Bjork.
Sestavy:
Šilovs (Gudlevskis) – Zile, Balinskis, Jaks, Rubins, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Krastenbergs, Smirnovs, Andersons – Ri. Bukarts, Ločmelis, Indrašis – Keninš.

Rozhodčí: Hribik (CZE), Sewell (GBR) – Hautamaki (FIN), Wyonzek (CAN)

Počet diváků: 11026

Přejít na on-line reportáž
Autor: