HC Energie Karlovy Vary

Osmáci oprášili brusle a na Jarním turnaji vybojovali druhé místo!

Jarní turnaj v Chomutově pokračoval druhým zápasovým víkendem. Sobota patřila kategorii U14, v níž má své želízko v ohni i Energie. Pozvání na turnaj v této kategorii přijaly týmy Pilsen Wolves, Verva Litvínov a samozřejmě nechyběli domácí Piráti. Karlovarští osmáci si vedli výborně a vybojovali průběžné druhé místo. To, že nešlo o lehký boj, potvrzuje i jejich trenér David Šalamoun.

Pro mladé energetiky nebyl vstup do turnaje úplně lehký, neboť na ledě, na rozdíl od některých týmů, stáli naposledy v březnu. Kromě toho se tým teprve formuje, protože někteří hráči se přesunuli do vyšších kategorií a na jejich místo přišli noví. S tím ostatně při vstupu do turnaje počítal i David Šalamoun.

”Na turnaj jsme jeli bez velkých očekávání, protože za prvé je to pro mě nový tým, takže vůbec nevím co můžu a nemůžu čekat. Navíc jsme úplně bez ledu a kluci hráli naposledy někdy v polovině března. Vyloženě jsme tam jeli s tím, a to jsem klukům řekl i v kabině, že po nich chci bojovnost a ukázat to, že si budou říkat o sestavu na příští rok.”

Turnaj mladí energetici zahájili utkáním s domácími Piráty. To se pro ně zpočátku nevyvíjelo úplně nejlépe, protože prohrávali 1:4. Karlovarští mladíci opět ukázali svou sílu a dokázali vybojovat remízu 4:4. Za Energii se na listinu střelců zapsali Jan Pavlis, Maxim Dan, Matyáš Vrbas a Tomáš Teterja. Obrat potěšil i trenéra.

”V prvním zápase bylo vidět, že Chomutov na ledě trénuje. My jsme ještě osm minut před koncem prohrávali 1:4. Pak jsme dali na 2:4 a na 3:4. Asi minutu a půl před koncem jsem odvolal brankáře a kluci to dali na 4:4. Měli velkou radost, protože ještě gól ve hře bez brankáře nedali a bylo to pro ně zase úplně něco nového,” popisuje David Šalamoun s úsměvem napínavou část utkání a dodává. ”Mám tyhle věci rád a nebojím se odvolávat gólmana. Vyšlo to a kluci byli spokojení.”

Druhým soupeřem byl tým Pilsen Wolves a ačkoliv se energetici snažili držet krok, tak nakonec svému rivalovi podlehli 2:4. Daniel Psohlavec a Roman Kašpar se zařadili mezi pět střelců turnaje, kterým se podařilo překonat plzeňského gólmana. ”Wolves samozřejmě mají svoji kvalitu, to víme všichni. Čekal jsem, že to bude opravdu horší. Měli v týmu i dva kluky, kteří hráli na turnaji Pee-Wee Québec. Bylo vidět, že ti jsou nabruslení.”

”Tam se nám to moc nepovedlo a prohrávali jsme 0:3, ale pak jsme to dali na 1:3, a když to bylo 2:3, tak jsme znovu odvolali brankáře a inkasovali jsme na 2:4. To, že se nám povedlo zápas s Wolves odehrát takto, beru pozitivně. Nebylo to, že by nás úplně rozstříleli, tak jak se to normálně stává. Takže to bylo dobré,” usmívá se kouč osmáků.

Po remíze a prohře už karlovarským mladíkům chyběla do sbírky jenom výhra. Tu si vybojovali ve svém posledním zápase s litvínovskými osmáky, které porazili 4:2. Pod branky Energie se podepsali Roman Kašpar, Daniel Psohlavec, Jakub Zrzavecký a Matěj Žák. Poslední zápas nezačal pro energetiky moc šťastně. To, jak si s tím hráči a trenéři poradili, popisuje David Šalamoun.

”Byl to vlastně souboj o druhé místo, protože Wolves vyhráli všechny zápasy. My jsme měli bod a Litvínov tři, protože porazil Chomutov. No a začali jsme klasicky. Řekli jsme si, že do toho skočíme, poslední zápas, takže se kluci nemají na co šetřit. Zápas začal, na tabuli svítil čas 19:46 a my jsme inkasovali. Takže čtrnáct vteřin zápasu a my už jsme prohrávali o gól,” vzpomíná s úsměvem kouč osmáků.

”To bylo trošku takové rozčarování, ale kluci se s tím porvali. Trochu jsme pozměnili taktiku, řekli jsme jim ať to hrají jednodušeji a na dlouhé nahrávky a najednou to začalo fungovat. Byli jsme spokojeni a kluci byli rádi, protože to jsou zápasy, které normálně nehrají,” těší Davida Šalamouna účast na turnaji.

Do dalších bojů Jarního turnaje vyrazí karlovarští osmáci 17. června. A co trenérský tým pro druhý turnajový den plánuje? ”V příštích zápasech vyzkoušíme zase další kluky, protože teď jsme brali jenom pár hráčů. Takže příště vezmeme kluky, kteří teď s námi nejeli a pak už budeme vědět pomalu co a jak. Od srpna až naskočíme na led, tak už začneme tvořit tým.”

Sobota 27. května 2023 - kategorie U14

Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary 4:4
HC Energie Karlovy Vary - Pilsen Wolves 2:4
HC Energie Karlovy Vary - Litvínov 4:2

Tabulka kategorie U14:

1. Pilsen Wolves 9 bodů skóre 14:5
2. HC Energie Karlovy Vary 4 body skóre 10:10
3. Verva Litvínov 3 body skóre 12:10
4. Piráti Chomutov 1 bod skóre 4:15

Podrobnosti o účasti mládežnických týmů Energie na Jarním turnaji naleznete zde.
Další informace a kompletní rozpis Jarní ligy naleznete zde.