Ve Slovinsku proběhla první stávka pečujících pracovníků a pracovnic

Osobní asistenti a asistentky ve Slovinsku zahájili ve čtvrtek 25. května stávku. Požadují zlepšení pracovních podmínek a zkvalitnění služeb pro příjemce osobní asistence.

Od čtvrtka 25. května stávkují pracovníci a pracovnice ve slovinských sociálních a asistenčních službách. Jedná se o historicky první stávku tohoto sektoru, který poskytuje podporu lidem se zdravotním postižením v jejich každodenním životě. Stávkou chtějí poukázat na naléhavost stabilního financování a podpory v odvětví osobní asistence.

Pracovníky a pracovnice podporuje jejich odborová organizace Svaz osobních asistentů (SOA), která je součástí UNI Global Union, celosvětové odborové federace, která sdružuje národní a regionální odborové svazy v sektoru služeb a péče. Už od svého založení v roce 2020 se SOA ve spolupráci se vzdělávacím centrem Cedra snaží řešit narůstající problémy, kterým osobní asistenti a asistentky ve Slovinsku čelí.

Nedostatečné financování z veřejných zdrojů je již několik let problémem, který vede k poklesu úrovně služeb.

„Tito pracovníci neberou stávku na lehkou váhu a činí tak pouze proto, že chtějí mít podmínky nezbytné k poskytování péče, kterou si jejich klienti zaslouží,“ řekl Adrian Durtschi, vedoucí celosvětové odborové organizace UNICARE. „Jejich boj však není ojedinělý. Odbory z celé Evropy a z celého světa projevují solidaritu, protože víme, že nedostatečné financování a zhoršující se podmínky jsou globálním problémem.“

Nedostatečné financování z veřejných zdrojů je již několik let problémem, který vede k poklesu úrovně služeb a k opomíjení práv pracovníků a pracovnic, včetně placené dovolené nebo různých benefitů. Podle odborů předpisy týkající se osobní asistence, přijaté předchozí slovinskou vládou, deregulovaly práva zaměstnanců a zaměstnankyň a současná vláda v této praxi pokračuje. Hodinová cena služby přidělené ministerstvem práce a sociálních věcí na osobní asistenci činí 15 eur. Aby bylo možné zajistit objem a kvalitu služeb a zachovat důstojné pracovní podmínky asistentů a asistentek na předinflační úrovni, měla by podle odborů cena hodiny služby činit alespoň 16,64 eura.

„Naše stávkové požadavky jsou minimální, situace je neúnosná a bude se jen zhoršovat,“ upozornil ve svém projevu zástupce odborů osobních asistentů Nenad H. Vitorović. „Zaměstnavatelé nám krátí dovolenou, ruší příspěvky, a to je teprve začátek… Proto byla stávka nutná,“ dodal. Podle odborů je jediným přijatelným řešením převedení činností osobní asistence do veřejného sektoru.

Čtěte dále