reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 11 přináší integraci umělé inteligence a podporu souborů RAR

29.5.2023, Stanislav Vykoukal, aktualita
Windows 11 přináší integraci umělé inteligence a podporu souborů RAR
Microsoft dne 23. května 2023 oznámil na webu Windows Developer Blog spoustu nových funkcí do operačního systému Windows 11. Mezi nejzajímavější z nich se řadí nativní podpora souborů rar a integrace umělé inteligence prostřednictvím programu Windows Copilot.
Mezi nejvíce žádané funkce se bezesporu řadí přidání nativní podpory pro formáty archivu rar, tar7-zip a gz. Podpora bude zprostředkována pomocí open-source projektu libarchive. Windows 11 se tak stane první verzí Windows od Microsoftu s nativní podporou těchto souborů. Další vylepšení se týkají hlavního panelu (tzv. taskbaru). Nyní budou všechny instance aplikací na hlavním panelu rozděleny do skupin se štítky a lze k nim přistupovat jedním kliknutím. V nastavení přibude možnost vypnout zobrazení datumu a času na hlavním panelu a aplikace lze nyní zavírat pomocí kliknutí pravého tlačítka myši.
 
Další novinky se týkají Windows 11 pro zařízení s ARM procesory. V uplynulém roce Microsoft představil sadu Windows Dev Kit 2023 a nativní verze aplikací Visual Studio a .NET pro ARM, které pomáhají urychlit vývoj aplikací pro tuto platformu. Nově přibyla nativní podpora pro spoustu aplikací. Z nich bychom mohli vypíchnout např. aplikace Zoom, Prime Video, prohlížeč Brave nebo oblíbenou open-source sadu kancelářských aplikací LibreOffice. Dá se tak očekávat, že aplikací s nativní podporou pro tuto platformu bude přibývat. 


Windows Copilot

 
Na blogu také Microsoft představil integraci umělé inteligence do Windows 11, kterou nazval Windows Copilot. V podstatě se dá říct, že jde o vylepšeného nástupce Cortany. Jedná se o centralizovanou asistenci s umělou inteligencí zabudovanou přímo ve Windows 11. Vypadá velmi podobně jako dialogové okno, které se nachází v Bing Chatu, takže mu můžete klást obecné otázky a věci, na které se obvykle ptáte vyhledávače. 

 
Tlačítko pro spuštění Windows Copilot se nachází na hlavním panelu. Po otevření zůstává postranní panel Windows Copilot konzistentní ve všech aplikacích, programech a oknech. Windows se tak stává prvním operačním systémem, který integruje umělou inteligenci přímo do jádra systému.
reklama