Univerzity za klima versus korporace Vogue. Kdo má v Česku „normalizační myšlení“?

Korporátní konference na půdě Fakulty humanitních studií se nesetkala u studentů s pozitivní odezvou. Firma na ně poslala policii.

Organizátoři akce Vogue na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy neváhali zavolat na studenty policii. Vadilo jim, že se studenstvu nelíbí propagační akce značky a dává to najevo. V tu chvíli organizátory nenapadlo nic lepšího než na ně poslat vlastní ochranku, a když to nezabralo, povolat rovnou ozbrojené složky státu. Organizátoři konference o dlouhověkosti a udržitelnosti nejspíš doufali, že policie studenty „chvaty a hmaty“ donutí opustit školu, kde studují, a korporace bude mít klid na reklamní práci.

S optimisticky laděným podkresem říká Vogue nakonec to samé co aktivisté z Univerzit za klima: budoucnost patří v tomto systému jen bohatým.

Akci pro Alarm popsala Tatiana Chavalková Badurová. Její reportáž ukazuje i to, že policie na místě ukázala víc soudnosti než korporátní píáristi, rychle pochopila, že nedochází k protiprávnímu jednání, a po pár minutách odjela. Zarážející tak zůstává především agresivita a sebevědomí korporátních manažerů, kteří zjevně chápou funkci policie tak, že je má zbavovat jim nepříjemných elementů v okolí. Když uvidí aktivistu s transparentem, pošlou na něj prostě ochranku a pak policii. Žádný nevycválaný študioso s megafonem nebude Vogue říkat, co si o mocné korporaci a o její „konferenci“ myslí. Na podobné elementy tady máme policii.

Zelená a SUV

Chování korporátčíků na akademické půdě ukazuje, jak si velké firmy představují spolupráci s univerzitami a univerzity vůbec. Tedy jako poslušné lidské zdroje, které se v politických otázkách a v otázkách klimatu spokojí s korporátním greenwashingem. A pokud se jim něco nelíbí, tak si to nechají pro sebe. V české publicistice i v diskuzích na sociálních sítích se někdy srovnávají klimaaktivisté s „novými bolševiky“, kteří by v zemi zavedli diktaturu, gulagy a podobně. Tento příklad ale dobře ukazuje, že je to v současném světě někdo úplně jiný, kdo v případě projevů nesouhlasu sahá po represi.

O univerzitní pozlátko ve formě spolupráce ale Vogue nadále stojí. V propagaci konference se slova „ve spolupráci s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy“ vyjímala dobře a copywriteři se nemuseli moc namáhat. V jakékoliv kampani zní takováto věta určitě líp než „za účasti bývalých modelek a béčkových celebrit“ nebo „výjimečná doba si žádá výjimečné akce“ při dvacetiprocentních slevách v lokálních obchodech.

Jak to celé mělo vypadat, ukázal nakonec český Vogue sám v propagačním videu z akce. Rušivá realita nesouhlasu se snadno vystříhala a univerzita se mohla v klipu změnit v prodejné kulisy korporátní estetiky tak, jak bylo původně v plánu. Tereza Maxová, Dagmar Havlová, SUV, malé slané koláče, jásot a motivace od motivačních řečníků, nespresso, čaj a dokonce malé šáňo z elegantní ledničky, to všechno mají být recepty na dlouhověkost a udržitelnost podle Vogue. Cena vstupenek 3500 korun přitom ani nenaznačovala, že by dlouhověkost a udržitelnost měla být pro každého. S optimisticky laděným podkresem říká Vogue nakonec to samé co aktivisté z Univerzit za klima: budoucnost patří v tomto systému jen bohatým. A vzhledem k dynamice klimatické krize ani dlouhověkost nemusí být pro každého.

PR v kopru

Děkanka fakulty Marie Pětová se na oplátku dočkala rozhovoru na stránkách Vogue, ve kterém zavzpomínala na svoje studia ve zlatých devadesátkách: „Úžasné – tak jako celá devadesátá léta: na Hradě Václav Havel, ve vládě disidenti, z emigrace se vracela celá řada skvělých lidí, které jsem znala leda ze samizdatu, takže celkově trochu jako v pohádce.“ Kam se Česko za třicet let od jejích studií posunulo, studentům víc než ilustrativně ukázala pozváním korporace na fakultu, za což se následně sama omluvila.

Naštěstí se o prostředí na univerzitách nestarají jenom korporace a děkanka vzpomínající na devadesátky, ale také studentské spolky a kolektivy. Univerzity za klima, které protest narychlo svolaly, nepochybně uspěly. PR české pobočky Vogue se konferencí určitě zlepšit nepovedlo, aktivistům a aktivistkám se naopak podařilo upozornit na problematickou spolupráci univerzit s korporacemi a demaskovat hloupý greenwashing akce zahrnující SUV před fakultou.

„Věříme, že se nám společně podařilo ukázat, že greenwashingové akce velkých korporací, propagující konzumerismus a toxické ideály krásy, na akademickou půdu nepatří! I nadále se budeme hlasitě vymezovat proti snahám velkých korporací skrze greenwashing marginalizovat klimatickou krizi a její dopady,“ napsal kolektiv Univerzity za klima na závěr svého prohlášení po akci.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále