Zleva Martin Köcher z Radiologické kliniky LF UP a FN Olomouc, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a šéfredaktor zdravotnické redakce Grada Publishing Miroslav Lomíček. Foto: Radek Čepelák

Vyšla kniha ministra Válka o radiologii a játrech 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek napsal společně s kolektivem odborníků novou knihu s názvem Abdominální a gastrointestinální radiologie JÁTRA. Publikace s 574 obrázky je cílena na radiology v postgraduálním studiu, ale využijí ji i další lékaři různých odborností. Slavnostní křest se konal při příležitosti 27. pracovního sympozia České společnosti intervenční radiologie ČLS JEP ve Valeči u Hrotovic na Vysočině. 

Publikace je prvním titulem z knižní řady o gastrointestinální radiologii. „Druhý díl bude zaměřený na tenká střeva a trávicí trubice. Pracujeme také na třetím díle, který se zaměřuje na žlučník, žlučové cesty a dutinu břišní,“ uvedl na křtu vicepremiér a hlavní autor knihy. 

Spoluautory publikace jsou lékaři Igor Černý, Tereza Kopřivová, Tomáš Rohan a Andrea Šprláková-Puková z Kliniky radiologie a nukleární medicíny LF MU a FN Brno a Zdeněk Kala z Chirurgické kliniky LF MU a FN Brno. „Věříme, že tato kniha bude užitečná nejen pro všechny radiology a že se v ní seznámí se základními i méně častými patologiemi jater a jejich diferenciální diagnostikou, ale také pro všechny lékaře, kteří se o diagnostiku a léčbu onemocnění tohoto orgánu zajímají,“ stojí v jejím úvodu. 

Sympozium České společnosti intervenční radiologie ČLS JEP bylo věnováno intervencím v oblasti hrudní aorty či využitím embolizačních metod u benigních onemocnění. 

Knihu vydalo nakladatelství Grada Publishing, největší nakladatelství odborné literatury působící v České republice.

Nela Slivková

Foto: Radek Čepelák
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann. Foto: Radek Čepelák