Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Historický neúspěch! Bránit a čekat na gól, to je hrozně málo, přiznal Hadamczik

Před rokem čeští hokejisté slavili bronzové medaile, na letošním mistrovství světa však přišlo kruté vystřízlivění. Český tým se prezentoval herním projevem, který nebavil, a když se přidala zranění tahounů týmu, kteří nemohli na MS pokračovat, výsledkem bylo nepovedené vystoupení a historicky nejhorší osmé místo. "Je to neúspěch, musíme to přijmout, říká Alois Hadamczik, prezident Českého svazu ledního hokeje. "Bránit a čekat na gól, to je hrozně málo," komentoval představení českých hokejistů.

PŘÍKLEP EXTRA s šéfem Českého hokeje Aloisem HadamczikemVideo: Sport.cz

 
Článek

„Mistrovství světa se nepovedlo. Výkonný výbor bude žádat trenéra o vysvětlení, proč chyběla kreativita, odvaha, vůle a bojovnost. Na základě toho výkonný výbor zaujme stanovisko," vyťukal Hadamczik na svém twitterovém účtu hned po skončení MS.

V pořadu PŘÍKLEP EXTRA na Sport.cz pak svá slova dopodrobna rozebral. „Jsem přesvědčen, že nemáme horší hráče než Lotyši nebo Němci. Ale nezapálili jsme jejich srdce, aby měli víc důvěry v sami sebe. Nebylo to úplně tak, že by chyběla bojovnost, jak jsem napsal," říkal Hadamczik.

„Osmé místo, to se neposlouchá dobře. Mistrovství se ním nepovedlo, ale musíme to přijmout a poučit se z toho. Byl bych rád, kdyby se umístění i samotná hra zlepšila. Nemyslím se ale, že je to odraz českého hokeje. Extraliga není špatná, má velkou hodnotu v Evropě," tvrdil šéf svazu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS USA - ČeskoVideo: Česká televize

Hadamczik si myslí, že čeští hokejisté mohli dosáhnout lepšího umístění. „V hráčích je víc, než jsme z nich uměli dostat. Působili jsme ustrašeně, nevyšli jsme z klece jako lev, který jde soupeře porazit. Báli jsme se nedostat gól. Ale do zápasu musíme jít s úsměvem a radostí ze hry. Srazit se se soupeřem, udělat klidně faul za cenu nasazení a vůle. Chyběla mi také česká kreativita," vysvětloval.

A aktuálně čeká na anylýzu hlavního trenéra Kariho Jalonena. Na schůzi výkonného výboru se pak rozhodne o budoucnosti finského kouče u reprezentace, kde má smlouvu i na příští sezonu a domácí šampionát. „Je povinnost trenéra přinést analýzu mistrovství. Ať už bylo dobré, nebo špatné. Budeme chtít slyšet od realizačního týmu, jakým způsobem se chce prezentovat na šampionátu v Praze. Kari Jalonen musí říct, jestli chce změnit styl, nebo ho trochu přizpůsobit," vykládal Hadamczik.

„A výkonný výbor se vyjádří, jestli to vidí stejně. Bylo by nefér říkat nějaké prognózy. Zatím jsem se na názory neptal. Když budu mluvit za sebe, tak pod Kari Jalonenem musíme hrát lepší hokej než letos. Jalonen je ale dost zkušený trenér, aby věděl, co bylo špatně a co je potřeba udělat líp," mínil šéf Českého hokeje.

Došlo také na téma nominace a komunikace s hráči. Generální manažer národního týmu Martin Havlát v rozhovoru po příletu prohlásil, že není jeho práce komunikovat se všemi hráči v zámoří. „Musím s ním souhlasit. Neznamená, že každý hráč, který hraje v zámoří, je lepší než hokejisti v Evropě," tvrdil Hadamczik.

„Trenér má přehled, kdo venku hraje. Dostává přehled od generálního manažera. Udělá si soupisku, s kým má manažer mluvit. Je jasné, že když s hráčem nemluví, nemá o něj zájem. To je jeho právo," pokračoval prezident svazu.

Ve studiu však kontroval redaktor Sport.cz Robert Sára. „Generální manažer jim nemusí nic slibovat, obzvlášť hráčům, kteří jsou na hraně jako Jakub Lauko. Ale prohodit s nimi během sezony pár slov, zeptat se, jak se mají a vzbudit v nich zájem reprezentovat, to by se určitě mělo dát stihnout," říkal novinář.

Moderátor Honza Homolka se Hadamczika ptal na situaci ohledně Marka Židlického, který do sezony vstupoval jako druhý z generálních manažerů, jenž by měl mít na starost hráče z Evropy, ale od národního týmu se vypařil. „Nejprve také sledoval hráče a dával tipy. Pak mi sdělil, že se bude starat o dvacítku a že u národního týmu už je dost trenérů," vysvětlil Hadamczik.

Reklama