Jak moc profitují němečtí životní pojistitelé z rostoucích úroků?


			Jak moc profitují němečtí životní pojistitelé z rostoucích úroků?
29.5.2023 Zahraničí

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byl zveřejněn článek, jehož cílem je pokusit se o odpověď na otázku, jak moc profitují životní pojistitelé z rostoucích úroků.

Podle redakce VWH se jeví, že rostoucí úroky působí pozitivně na solventnostní poměry německých životních pojistitelů. Podle aktuální analýzy ratingové agentury Assekurata vzrostly příslušné kvóty ke konci roku 2022 v průměru na 613 %. Pro srovnání se uvádí, že ke konci roku 2021 se průměrná výše sledovaného ukazatele pohybovala kolem 474 %. Nicméně bližší pohled není prý tak jednoznačný.


Mohlo by vás zajímat: Co přesně změní Ozdravný balíček vlády Petra Fialy?


Solventnostní poměry se totiž pohybují při regulatorním hodnocení v rozmezí od 200 % až po více než 1000 %. Na čele žebříčku je pojišťovna Signal Iduna s aktuálním solventnostním poměrem ve výši 1424 %. Následuje ji pojišťovna R+V Versicherung s 1416 % a třetí místo zaujímá pojišťovna Condor s 1409 %. Naproti tomu skončila solventnost dvou pojišťovacích společností pod hranicí 100 %.

Rychlý vzestup úrokových sazeb vedl podle redakce VWH k úplně novým rámcovým podmínkám na finančních trzích. Lars Heermann, vedoucí oddělení analýz a hodnocení v Assekurata, k tomu dodal, že ze zvýšených tržních úroků profitovaly obzvláště solventnostní poměry životních pojistitelů, které vzrostly v roce 2022 v průměru o 139 %.


Mohlo by vás zajímat: Pojišťovna roku 2022: Triumf Kooperativy. Nejlepším makléřem PETRISK


Velké nárůsty solventnostních poměrů byly vykázány především u tradičních pojistných kmenů životního pojištění, jež velmi citlivě reagují na tržní úroky. I když účinek přechodných opatření stanovených až do roku 2032 každý rok (v souladu s právním předpisem) klesá, mohou zatím téměř všechny pojišťovací společnosti bezproblémově pokrýt kapitálové požadavky. Podle Heermanna by dokonce mohly zčásti příliš vysoké kvóty v budoucnu dokonce vyvolat otázku ohledně kapitálové výkonnosti či efektivnosti.

Analýza společnosti Assekurata se značně shoduje s aktuálním šetřením GDV (Celostátní svaz německého pojišťovnictví). I podle GDV se solventnostní poměry v německém životním pojištění, a to bez přechodných opatření, dále zlepšily a pohybovaly se v roce 2022 na odhadované úrovni od 270 % do 290 %, přičemž v roce 2021 skončily na 262 %.  V neživotním pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění) zůstala v oblasti solventnosti situace stabilní, a to přes vysokou inflaci. Na konci roku 2022 skončily předběžně solventnostní poměry v rozmezí 270–280 %, což v podstatě odpovídá výsledku dosaženému ke konci roku 2021 (277 %). Podle GDV působily na solventnostní poměry jak vyšší ceny, tak i zvýšené úrokové sazby.


Mohlo by vás zajímat: Petr Hrbáček: Stavět na kvalitní obchodní síti se vyplatí


Redakce VWH prezentuje ještě jiný obrázek. Na podzim 2022 se skupina expertů kolem prof. Hermanna Weinmanna detailně zaměřila na životní pojistitele a dospěla k hodně rozdílným výsledkům. Vedoucí duo tvořily pojišťovací společnosti Allianz a Axa Leben se 750 body (%). Provozně ekonomicky se ukázali jako relativně slabí oba veřejnoprávní pojistitelé Bayern-Versicherung a SV Leben.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články