Ilustrační foto: Freepik

VZP: Uprchlíkům z Ukrajiny pomohou jazykově vybavení terapeuti

Rozšířit kapacity terapeutů, kteří jsou schopni nabízet své služby také v ukrajinštině či ruštině, plánuje v rámci programu Duševního zdraví Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Vypsala kvůli tomu veřejnou výzvu. Pojišťovna také zveřejnila informaci, že v letošním prvním čtvrtletí čerpalo péči 93,6 ukrajinských uprchlíků ze zhruba 246 tisíc u pojišťovny registrovaných.

Největší tuzemská pojišťovna svou snahou navýšit počet jazykově vybavených terapeutů reaguje na potřebu zajistit dostupnost psychosociální podpory pro registrované uprchlíky, kteří prožívají nejrůznější obtíže spojené se ztrátou blízkých, přemístění nebo adaptací na nové prostředí.

„Chceme těmto lidem pomoci vyrovnat se s traumaty, která prožívají. Díky plánovanému rozšíření sítě terapeutů o ty s příslušnými jazykovými schopnostmi můžeme zároveň garantovat našim českým klientům, že jich se tento krok nijak nedotkne,“ uvedl Tom Philipp, předseda správní rady VZP. Podle výzkumu Národního ústavu duševního zdraví symptomy depresí a úzkosti každý druhý ukrajinský uprchlík v Česku trpí. V rámci programu Duševní zdraví nabízí VZP svým klientům již od prosince 2020 příspěvek na terapeutická sezení, této podpory loni využilo 8 tisíc dospělých a tisíc dětských klientů pojišťovny.

„Občané Ukrajiny se často zdráhají vyhledat odbornou pomoc, protože jim chybějí potřebné informace. A brzdí je také jazyková bariéra. Právě z toho důvodu se VZP rozhodla problém řešit,“ vysvětlil Ivan Duškov, náměstek VZP pro služby klientům. Aktuálně se VZP potýká s nedostatkem terapeutů, kteří by byli schopni poskytovat své služby v ruštině nebo ukrajinštině. Volnou kapacitu pro nové klienty má aktuálně pouze osm terapeutů zapojených do zmíněného programu, kteří hovoří alespoň rusky. Z toho důvodu dnes správní rada VZP rozhodla o vypsání veřejné výzvy, kam se mohou hlásit organizace sdružující či zaměstnávající terapeuty s příslušnými jazykovými schopnostmi.

„S některými profesními organizacemi, jejichž terapeuti splňují kvalifikační předpoklady a jsou schopni poskytovat psychosociální intervence v ruském nebo ukrajinském jazyce, jsme předběžně o této možnosti debatovali. Zájem o zapojení do programu projevily. Věřím tedy, že se podaří záměr naplnit. Rozšířením spektra terapeutů mimo jiné také zajistíme, že nebudou chybět našim českým klientům,“ doplnil Duškov.

Péče dosud stála 2,46 miliardy

Po dnešním jednání správní rady VZP informovali její zástupci také o tom, že zdravotní péči hrazenou VZP čerpalo v letošním prvním čtvrtletí 93 600 ukrajinských uprchlíků ze zhruba 246 tisíc u pojišťovny registrovaných. Za více než rok od začátku války stála péče o ukrajinské uprchlíky 2,46 miliardy korun.

Ve specializovaných centrech se léčí 587 pojištěných uprchlíků, náklady na jim předepsaná léčiva byly v prvním čtvrtletí 72,4 milionu korun. „Jedná se především o léčbu antivirotiky, léčbu chronické hepatitidy C, nádoru prsu, roztroušené sklerózy nebo nemocí z oblasti hematoonkologie,“ uvedla poslankyně a členka správní rady VZP Michaela Matoušková (STAN).

-red-