Satelity to potvrzují. Rusové budou čelit nejnáročnější ze všech misí, říká exšéf CIA

bb bb
29. 5. 2023 16:04
Rusové jsou špatně připraveni a vybaveni na očekávanou ukrajinskou protiofenzivu. Bývalý ředitel CIA a armádní generál ve výslužbě David Petraeus to řekl v projevu na kyjevské bezpečnostní konferenci, kde označil ruskou armádu za "směsici milicí a živlů".
"Je to směsice milicí a živlů." Podle amerického generála čeká Rusy nejnáročnější ze všech misí. | Video: Asociated Press

"(Rusové) utrpěli velmi výrazné ztráty. Nikdo je nestáhl, nepřeskupil, nepřeškolil a znovu nevybavil, spíše zůstali v linii a byli individuálně nahrazováni. Takto se nevytváří soudržné, dobře disciplinované, dobře vycvičené a vybavené síly. A samozřejmě že střídali velitele každých několik měsíců," poukázal na případné slabiny ruské armády Petraeus.

Podle bývalého ředitele CIA a armádního generála se Rusové nyní chystají provést tu "nejnáročnější ze všech misí, kterou je stažení při kontaktu s nepřítelem". "Protože na většině míst na jihu a jihovýchodě se brání před svými obrannými liniemi. Víme to ze satelitních snímků, ze snímků z otevřených zdrojů, které jsou všem dostupné a byly široce prozkoumány," dodal bývalý armádní velitel.

Petraeus se rovněž vyjádřil k rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena umožnit spojencům, aby vycvičili ukrajinské síly v obsluze stíhaček F-16, případně jim tyto letouny sami poskytli. "Je to široce dostupný a velmi dobrý systém, dává to smysl. Ukrajina musí přejít na systém poskytovaný Západem," myslí si David Petraeus. 

Odpovědi na to, zda bude Petraeusova předpověď pravdivá, se svět může dočkat už brzy. Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj v pondělí napsal po setkání s veliteli jednotek, které bojují na frontové linii u města Lyman, že brzy nastane doba, kdy Ukrajina přejde k útočným operacím.

Den předtím ale ruský velvyslanec ve Velké Británii v rozhovoru pro stanici BBC prohlásil, že ve válce, která na Ukrajině trvá od konce loňského února, Rusko ještě ani nezačalo vážně jednat. Současně Andrej Kelin varoval, že kvůli dodávkám západních zbraní na Ukrajinu hrozí eskalace války na dosud nevídanou úroveň.

"Rusko je šestnáctkrát větší než Ukrajina. Máme obrovské zdroje," podotkl v rozhovoru velvyslanec. Ruské síly dle jeho slov nyní brání území, která se nacházejí pod jeho kontrolou. "A pomáháme tam ruským lidem. Obnovujeme Donbas," dodal Kelin. Trvání konfliktu podle něj "závisí na úsilí o eskalaci války, kterou vyvíjejí země Severoatlantické aliance, zejména Spojené království".

Emotivní video anoncuje začátek ukrajinské ofenzivy

Ukrajinci zveřejnili emotivní video. Oznamují v něm, že ofenziva je na spadnutí | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy