Foto: Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Operace ve zlínské nemocnici posune kupředu chirurgický robot

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně má nový robotický systém, který bude používat k různým typům operačních výkonů v urologii, chirurgii a gynekologii, je to první systém svého druhu v celém Zlínském kraji. Lékaři už robota testují, v plném provozu bude na podzim. Robotický operační systém pořídila nemocnice díky dotacím REACT-EU za více než 65 milionů korun.

Robotický systém už si mohli zdravotníci vyzkoušet přímo na pracovišti, zatím ale jde o demo verzi. Přístroj bude plně v provozu od října. „V tuto chvíli provádíme rekonstrukci centrálních operačních sálů tak, aby jeden z nich sloužil právě pro robotické operace. Bude to velký posun zejména pro pacienty. Operace robotem je šetrnější pro pacienta a optimalizuje práci operujícího lékaře – umožní mu zachovat plnou přesnost při menší fyzické námaze,“ uvedl ředitel a předseda představenstva zlínské nemocnice Jan Hrdý.

Dokonalá eliminace třesu

„Nejčastěji budeme robotické operace provádět u nás na urologii. Robotický systém využijeme například při radikálních prostatektomiích, u resekcí tumoru ledvin nebo při plastické operaci ledvinné pánvičky,“ upřesnil primář urologického oddělení Martin Kučera.

Chirurgická základna robota má čtyři pohyblivá ramena, která drží chirurgické nástroje a kameru. „Konce ramen s nástroji se zavedou do pacientova těla a chirurg operuje tak, že tato ramena ovládá na dálku. Ramena se pohybují všemi směry a umožňují 360stupňový pohyb nástroje. Druhou částí robota je ovládací konzole. Chirurg u ní sedí, dívá se do průzoru, kde vidí 3D obraz snímaný kamerou uvnitř těla pacienta, a joystickem ovládá robotická ramena. Robotický systém naprosto eliminuje třes a vylepšuje pohyb chirurga,“ uvedla mluvčí. Dalšími částmi robotického systému jsou přístrojová věž a operační stůl.

ČTK