Hlavní obsah

Drony zasáhly dvě obytné budovy v Moskvě

– Moskva • Aktualizováno

V moskevské čtvrti Novomoskovskij zasáhly v úterý nad ránem drony dva obytné domy, uvedla agentura RIA Novosti. Dva lidé byli lehce zraněni, domy jsou lehce poškozeny. Několik dalších dronů, možná až deset, bylo podle sociálních sítí sestřeleno. Tak daleko ve vnitrozemí dosud drony neútočily.

Drony zasáhly dvě obytné budovy v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Nálety potvrdil moskevský starosta Sergej Sobjanin: „Dnes brzo ráno za svítání způsobily útoky dronů nevýznamné, menší škody na několika budovách. Na místech incidentů jsou všechny záchranné složky. K danému okamžiku nebyl nikdo vážně zraněn,“ uvedl na Telegramu.

Foto: Twitter/NEXTA

Jeden ze sestřelených dronů nad Moskvou

K následkům později starosta upřesnil: „Nikdo nebyl hospitalizován a nutná pomoc byla poskytnuta na místě.“ Podle agentury Reuters jsou zranění dva lidé.

„Dron zasáhl horní patra obytné budovy v ulici Profsojuznaja. Fasáda a okna domu byly zničeny. Neevidujeme oběti,“ řekl agentuře mluvčí záchranné služby. Stejně okomentoval také incident ve 24patrovém domě v ulici Atlasova.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Sanitky a hasičská vozidla jsou zaparkovány před vícepodlažním bytovým domem po nahlášeném útoku dronu v Moskvě

Sobjanin vyzval obyvatele, aby věřili oficiálním zdrojům. Uvedl, že obyvatelé některých vchodů byli evakuováni. Jsou mezi nimi lidé z paneláku v ulici Profsojuznaja na jihu metropole. Až skončí zásah speciálních služeb a vyšetřovatelů, budou se moci vrátit domů.

Podle serveru Meduza další dron s výbušninou proletěl oknem do bytu v domě na Leninském prospektu, ale neexplodoval.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Rozbité okno v moskevském domě po útoku dronu

Gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov sdělil, že ráno mohli obyvatelé některých částí oblasti slyšet zvuky výbuchů. Podle něj to byl důsledek zásahu protivzdušné obrany. „Při příletu do Moskvy bylo sestřeleno několik bezpilotních letounů. Prosím obyvatele, aby zachovali klid,“ uvedl podle ruských agentur.

Informace o nárazu dronů do dvou budov v Moskvě se objevily také v ukrajinských médiích. Podle telegramového kanálu Baza, na který se odkazuje Ukrajinska pravda, našli obyvatelé jednoho z domů předmět odpovídající křídlu dronu. Stejný kanál také uvedl, že na jednom z míst výbuchů pracují pyrotechnici a důstojníci FSB.

V Moskevské oblasti bylo podle Bazy sestřeleno v úterý ráno dalších více než deset dronů. Rusko, které před více než 15 měsíci napadlo Ukrajinu, v poslední době stále častěji čelí útokům na vlastním území. Útoky tak daleko ve vnitrozemí jsou ale velmi nezvyklé.

Kyjev čelil dalšímu mohutnému náletu, jeden mrtvý, sedm zraněných

Válka na Ukrajině
Foto: Lev Sergeev, Reuters

Patrový dům, kde údajně došlo k útoku dronem

Reklama

Výběr článků

Načítám