Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vegas šesti góly smetlo Dallas a ve finále Stanley Cupu vyzve Floridu

Ivan Barbašev (49), Nicolas Hague (14) a Zach Whitecloud (2) slaví gól Vegas Golden Knights. foto: Jerome Miron-USA TODAY SportsReuters

Hokejisté Vegas odmítli drama a po dvou výhrách Dallasu v šestém duelu rozhodli finále Západní konference ve svůj prospěch. Jednoznačný triumf Golden Knights 6:0 a postup do finále Stanley Cupu proti Floridě výsledkem 4:2 na zápasy nejvíce podpořil útočník William Karlsson (2+1). První hvězdou byl zvolen bezchybný gólman Adin Hill, jenž pochytal všech 23 střel domácích Stars.
  7:13aktualizováno  7:20

Ve své teprve šestileté historii hokejisté Vegas uhráli play off v pěti případech a letos stejně jako ve své premiérové sezoně dokráčeli až do finále Stanley Cupu. V roce 2018 úspěšní nebyli, když nakonec podlehli 1:4 na zápasy Washingtonu. Letos se o stříbrný pohár porvou s překvapením play off Floridou.

Rozjetí Panthers mají v klubové historii zapsáno již 29 sezon, z čehož jen devět bylo s účastí v play off. Do velkého finále se pak probojovali podruhé, když letos navazují na ročník 1996. Tehdy nestačili 0:4 na zápasy na hvězdami nabité Colorado.

Ovšem zpátky k rozhodující partii finále Západní konference 2023, ve kterém nejprve Vegas výhrami 4:3pp, 3:2pp a 4:0 rázně nakročili za postupem. Dallas následně urval zápasy číslo 4. a 5. výsledky 3:2pp a 4:2. Rozhodnutí tak nabídla až šestá partie, ve které Vegas roznesli domácí Stars vysoko 6:0. Jasno už bylo po první třetině, v níž Jakea Oettingera překonali William Carrier, celkově tříbodový William Karlsson (2+1) a Keegan Kolesar.

V prostředním dějství se deváté trefy v play off dočkal kanonýr Jonathan Marchessault. Svého spoluhráče pak ve třetím dějství v tabulce střelců přeskočil podruhé slavící Karlsson. Pro švédského forvarda to byla již 10. trefa letošních vyřazovacích bojů. Poslední slovo si vzal ještě v 53. minutě Michael Amadio.

První hvězdou však produktivní Karlsson zvolen nebyl. V hlasování zámořských novinářů totiž dostal přednost bezchybný gólman Golden Knights Adin Hill, jenž zastavil všech 23 střel domácích. Jednou jej ohrozil i český centr Dallasu Radek Faksa (13:05, -2, 1 střela).

Výsledek

Play-off NHL
Finále Z. konference 30. 5. 2023 2:00
Dallas Stars Dallas Stars : Vegas Golden Knights 0:6 (0:3, 0:1, 0:2)
Góly:
Góly:
03:43 Carrier (Kolesar, N. Roy)
10:25 Karlsson (N. Roy, R. Smith)
14:00 Kolesar (Carrier, Martinez)
30:25 Marchessault (Barbašev, Hague)
42:06 Karlsson (Amadio)
52:25 Amadio (Karlsson, R. Smith)
Sestavy:
Oettinger (Wedgewood) – Suter, Heiskanen, Harley, Hanley, Lindell, Hakanpää – J. Robertson, Hintz, Pavelski – Ja. Benn, W. Johnston, Seguin – Kiviranta, Domi, Dellandrea – Marchment, Faksa, Glendening.
Sestavy:
Hill (Quick) – Martinez, Pietrangelo, McNabb, Theodore, Hague, Whitecloud – Barbašev, Eichel, Marchessault – R. Smith, Karlsson, Amadio – Howden, Stephenson, Stone – Carrier, N. Roy, Kolesar.

Rozhodčí: Hanson, Sutherland – Barton,Murchison

Počet diváků: 18 532

Stav série: 2:4