Foto: Armandi Therapy Clinic se svolením ředitelky kliniky Diany Herdové

Herdová: Na účinnou neurorehabilitaci rodiče často finančně nedosáhnou

Léčba pomocí intenzivní neurorehabilitace může výrazně korigovat a minimalizovat zdravotní znevýhodnění u dětských pacientů, kteří trpí dětskou mozkovou obrnou nebo neurologickými poruchami po úrazech. Cílem terapie je vytvořit a upevnit správné pohybové vzorce, které dítěti pomohou k samostatnému sedu, kleku, stoji či chůzi. Ne každý rodič si ji však bez finanční pomoci může dovolit. Snažíme se pomáhat všemi směry, přes neustálé přesvědčování k úhradám zdravotními pojišťovnami po žádosti o finanční příspěvky jednotlivých nadací, říká ředitelka Armandi Therapy Clinic Diana Herdová.

„Rehabilitace, které nabízíme, jsou velmi intenzivní a dlouhodobé. Děti u nás rehabilitují dvě, tři i čtyři hodiny denně,“ uvedla pro Zdravotnický deník Diana Herdová. „Od covidové pandemie je ale velký problém s financováním. Terapie může stát dvacet, ale klidně také sto tisíc korun. To je částka, kterou si samotný rodič nemůže dovolit platit pouze z vlastních zdrojů,“ upozornila na problém s financováním rehabilitací Herdová. 

Pojišťovny hradí pouze část léčby 

Dětská klinika Armandi Therapy Clinic, jejímž odborným základem je multidisciplinární tým složený z fyzioterapeutů, ergoterapeuta a lékařů, poskytuje každému pacientovi individuální péči na míru. Cena jednotlivých terapií se odvíjí od vstupní prohlídky. „Na základě vstupní prohlídky fyzioterapeut navrhne, jestli rehabilitace pro pacienta bude trvat jednu, dvě, tři nebo čtyři hodiny po dobu dvou, tří nebo čtyř týdnů. Ozývají se nám také rodiče, kteří chtějí méně intenzivní ambulantní léčbu pouze jednou nebo dvakrát týdně. I v takových případech se jim snažíme vyjít vstříc. Lékař vám řekne diagnózu, ale popasovat se s tím musí rodič sám,“ uvedla Herdová a doplnila, že částka za čtyřtýdenní terapii, která trvá čtyři hodiny každý den, se může vyšplhat až ke sto tisícům korun. Některé z nabízených terapií jsou částečně propláceny zdravotní pojišťovnou VZP, RBP a ZPŠ, ale nikdy se nejedná o zaplacení výdajů za kompletní léčbu. 

Foto: Armandi Therapy Clinic se svolením ředitelky kliniky Diany Herdové

„Hledáme partnery, kteří by chtěli přispět svojí pomocí a společenskou odpovědností přímo dětem na základě jejich životních příběhů, i malými krůčky se dá dosáhnout velkého cíle. Jsme vděčni za jakoukoliv jednorázovou nebo pravidelnou finanční podporu, díky níž lze dofinancovat alespoň část rehabilitací,“ uzavřela ředitelka Armandi Therapy Clinic Diana Herdová a dodala, že handicapované děti lze podpořit i formou sponzorského daru. 

V případě zájmu o spolupráci je možné kontaktovat vedení kliniky na e-mailové adrese [email protected].

Nela Slivková

Armandi Therapy Clinic nabízí komplexní péči zaměřenou na děti s fyzickým a kombinovaným postižením. Klinika má pracoviště v Praze a v Českých Budějovicích.