Hlavní obsah

NATO pošle do Kosova dalších 700 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoatlantická aliance (NATO) pošle do Kosova dalších 700 vojáků. Prohlásil to v úterý šéf NATO Jens Stoltenberg v reakci na střety v severním Kosovu, při nichž byly zraněny tři desítky příslušníků mezinárodní mise KFOR, jež tam má za úkol přispívat k vytváření a udržování bezpečného prostředí.

Foto: Stringer, Reuters

V obci Leposavič hlídají přístup k radnici americké jednotky KFOR

Článek

„Rozhodli jsme se nasadit 700 dalších vojáků z operačních záložních sil pro západní Balkán a uvést další prapor záložních sil do stavu pohotovosti, aby jej bylo možné v případě potřeby nasadit.,“ řekl Stoltenberg podle serveru Nato.int. „Jednotky KFOR by měly mít síly a schopnosti k plnění svého mandátu,“ dodal.

Podle českého ministerstva obrany v roce 2022 působilo v misi KFOR 27 států a 3762 účastníků.

Foto: Laura Hasani, Reuters

V kosovském Zvečanu se příslušníci KFOR střetli s kosovskosrbskými demonstranty

Příslušníci KFOR se v pondělí v kosovském Zvečanu octli mezi místní policií a kosovskosrbskými demonstranty, kteří na ně házeli kamení, slzotvorné granáty a Molotovovy koktejly. Zraněno bylo devatenáct maďarských a jedenáct italských vojáků. Mezi Maďary je sedm těžce zraněných, přičemž jeden musel podstoupit operaci, a Budapešť do Prištiny vyslala lékařský tým a armádní speciál, který je má dopravit do Maďarska.

Foto: Bojan Slavkovic, ČTK/AP

Vojáci KFOR po pondělních střetech postavili před budovu obecního úřadu ve Zvečanu kovové zábrany

Kosovo: radnice před demonstranty chrání KFOR a žiletkový drát

Zahraniční

„Takové útoky jsou nepřijatelné a musí skončit,“ uvedl Stoltenberg. „Jak Priština, tak Bělehrad musí podniknout konkrétní kroky k deeskalaci situace, zdržet se dalšího nezodpovědného chování a zapojit se do dialogu zprostředkovaného EU, což je jediná cesta k trvalému míru,“ zdůraznil.

Protesty na severu Kosova, kde žije silná srbská menšina, vypukly minulý týden v souvislosti s nástupem čtyř nově zvolených starostů, etnických Albánců, do úřadu. Srbové dubnové volby bojkotovali a nechtějí ani uznat vedení měst a obcí, která z nich vzešla.

FOTO: Protesty Srbů v Kosovu dále eskalují

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám