Zdraví, 30. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Nebezpečí v podobě bodavého hmyzu a jedovatých hadů číhá nejen na lidi, ale i na naše čtyřnohé miláčky. Vzhledem ke svému malému vzrůstu mohou domácí mazlíci reagovat při tomto zranění poněkud citlivěji než lidé, mnohdy mohou být následky fatální.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak tomu předejít a případně řešit první pomoc?

Obezřetnost a hlídání

Vždy je lepší mít svého mazlíčka pod kontrolou. Je jasné, že předejít včelímu bodnutí je téměř nemožné, stejně tak had může vašeho pejska uštknout během sekundy. Je však potřeba předem myslet na rychlé řešení v případě ohrožení, nebo se situaci vyhnout. Takovým případem může být například had vyhřívající se na kameni, ke kterému se váš chlupáč řítí s nadšením, že má nový objekt k prozkoumávání. V takovém případě vám nezbývá nic jiného, než psa okamžitě přivolat k sobě. Pokud víte, že váš pejsek příliš neposlouchá, raději ho nepouštějte z vodítka.

Podobný scénář může být i s včelkou, se kterou si chce pes hrát nebo ji sežrat. Měli bychom zabránit, aby včelu vzal do tlamy. V období, kdy se zmije vyskytují na povrchu hojněji, tedy na jaře a v létě, je potřeba mít oči na stopkách a sledovat každý nezvyklý pohyb, zvláště pokud vyrazíte na túru do hor.

I bodnutí může být vážné

I když se zdá, že bodnutí hmyzem v porovnání s hadím uštknutím není nic závažného, mnohdy může takováto na první pohled malichernost ohrozit pejska i na životě. Zvláštně pokud se jedná o chlupáče, který strčil hlavu do vosího hnízda. Avšak pozor, nebezpečné může být i jedno jediné bodnutí, a to v případě, kdy je váš pejsek alergický.

Záleží přitom i na velikosti mazlíka. Běžná reakce na bodnutí hmyzem je otok, začervenání a svědění. Pokud se jedná o pobodání v oblasti tlamy, jazyka nebo čenichu, může mít pes problém s dýcháním, což je velice nebezpečné. V případě alergie nastupuje takzvaný anafylaktický šok, který s rychlým spádem může ohrozit život zvířete. Pes může zvracet, mít průjem a může se objevit i celkový kolaps. S hmyzem se běžně setkáváme během každé procházky, a tak je bodnutí včelou či vosou mnohem pravděpodobnější než uštknutí hadem.

Jak poznat, co se pejskovi stalo

Reakce na uštknutí hadem je podobná jako při bodnutí hmyzem. Pes se v první řadě lekne, uskočí, případně i zakňučí, jelikož se jedná o nečekanou bolest. Rána rychle otéká, je viditelné i značné začervenání. Pejsek přirozeně zkoumá, co se mu stalo a často si chce ránu olizovat, v čemž bychom mu měli zabránit. Také se může chtít chladit nebo válet, aby si postižené místo podrbal. Pokud jsou viditelné stopy po zubech, je více než jasné, že se jednalo o uštknutí hadem.

Pes se po uštknutí i bodnutí může cítit malátný, ve vážnějších případech má světlé, málo prokrvené dásně, jazyk a sliznice, často polehává a může i zvracet. Otok se kromě místa vpichu může objevovat po celém těle.

První pomoc

Uštknutí

V případě uštknutí je nejdůležitější zajistit, aby se pes co nejméně pohyboval a dopravit jej k veterinárnímu lékaři. Pohyb psa by způsobil rozšíření jedu do krevního oběhu. To samé platí i pro psychický stav, kdy vaše hysterie psa stresuje, což urychluje šíření jedu. Proto se snažte zachovat chladnou hlavu a chlupáčovi co nejefektivněji pomoci.

Nejlepším způsobem, pokud to dovoluje vaše kondice a velikost psa, je vzít mazlíka do náruče a odnést jej do auta nebo rovnou do ordinace, kam předem zavoláte. Telefonát je velice důležitý, díky němu se od lékaře dozvíte jak postupovat a zároveň se v ordinaci mohou zavčas připravit na to, vás přijmout a náležitě se o vašeho čtyřnohého miláčka postarat. Pokud pejskovi otéká hlava, raději mu sundejte obojek, aby jej nedusil. Zasaženou končetinu je vhodné znehybnit nebo zaškrtit na dobu nezbytně nutnou. Jed v žádném případě nevysávejte.

Bodnutí

Bodnutí je velice nepříjemné, zvláště pokud se jedná o oblast hlavy, krku a dutiny ústní. Opět platí, že pokud pejskovi otéká hlava, neměl by mít nasazený obojek. Místo vpichu můžete začít chladit hned poté, co zkontrolujete, zda se v něm ještě stále nenachází žihadlo. Pokud psovi otékají dýchací cesty, může upadnout do bezvědomí. V takovém případě je nutné kontaktovat veterinárního lékaře a urychleně se dostavit do ordinace. K veterináři zajeďte i v případě napadení celého roje. Velké množství jedu může poškodit nervový systém nebo způsobit celkový kolaps.

Autor článku: Andrea Veselá