Vánoční ozdoby v létě? Sklárna Koulier povolává své skalní fanoušky do boje o svoji záchranu

Vánoční ozdoby v létě? Sklárna Koulier povolává své skalní fanoušky do boje o svoji záchranu

Tisk

koulier 200Přestože je do Vánoc daleko, čeští skláři se na ně a své zákazníky připravují po celý rok, a to s tím největším respektem k českým tradicím. Výroba foukaných vánočních ozdob má v naší zemi stoletou tradici. Jedná se o produkty, které každoročně a opakovaně přinášejí lidem radost. Svého času byly české ozdoby vyváženy do celého světa, ale postupně je začaly vytěsňovat levné plastové ozdoby a strojové náhražky. Dnes je v Česku necelá desítka menších skláren, kde se tato výroba udržela, nejvíce z nich v podhůří Krkonoš a Beskyd.

 

U české veřejnosti jsou foukané ozdoby stále velmi oblíbené a mnoho lidí si stromeček bez nich nedokáže představit. Přesto všechno se právě tento obor dostal do situace, kdy stojí před otázkou, zda bude uchován i dalším generacím. Za tím, co foukači a malířky umí, jsou dlouhá léta praxe.

Ve sklárně Koulier dostali příležitost pro svou vlastní tvorbu, a tak vzniklo několik desítek nových originálních tvarů. Pod jejich rukama vyrostla originální Secesní kolekce. Ta byla vytvořena pro první ryze český vánoční strom v Bruselu, přímo v Evropském parlamentu. Naše země byla tak první, která během svého předsednictví vyzdobila vstup do budovy parlamentu vánočními ozdobami v duchu svých národních tradic. Na Oflendě vznikly také skleněné kytice, jedná se o ozdoby „vzhůru nohama“ na zeleném stonku instalované do vázy.

koulier 0

V Koulieru prostřednictvím ozdob dokáží reagovat na i to, co se děje kolem. Takto vznikla například ikonická desítka „Kate“ podle šatů, které Kate Middleton vynesla na premiéru filmu James Bond, nebo Flanelová srdce, která vznikla spontánně, když byl Petr Pavel zvolen prezidentem. Korunovace krále Karla III. zase přinesla inspiraci pro novou ozdobu podle zlatého královského jablka. Tvorbu nové kolekce Adventní kalendář sama sklárna již nezvládne.„Koulier jsme založili s manželem v roce 2021 proto, abychom zaměstnali skláře z uzavřené provozovny v Horním Bradle. Ekonomický cyklus je v tomto segmentu ovšem velmi dlouhý. Od jara se chystáme na vánoční sezonu, a příjmy máme až na konci roku, zatímco náklady platíme každý měsíc. Ve výrobě ozdob je velký podíl ruční práce, a proto jsou pro nás mzdy a rostoucí výdaje za energie skutečným břemenem,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, obchodní ředitelka značky Koulier.

koulier1

„Nepláčeme nad rozlitým mlékem, jde o fakt, kdy my vytváříme pro milovníky českých ozdob krásu, která je nejenom křehká tím že je ze skla, ale dostala se na pomyslnou hranici ekonomické udržitelnosti. Je tedy na nás všech, zda si tuto krásu uchováme i do budoucna. Nyní potřebujeme pomocnou ruku. Podporu nechceme zadarmo, připravili jsme rukodělnou krásu v podobě nově vznikajícího adventního kalendáře s 24 originálními ručně foukanými ozdobami. Jde zkrátka o to, nenechávat nákupy až na zimu, ale podpořit práci sklářů už nyní. Na nás všech nyní záleží, zda uchováme toto krásné řemeslo i příštím generacím,“ dodává Kateřina Šrámková.

Jak z toho ven? Adventním kalendářem a dalším připraveným k nákupu již nyní

Pro překlenutí náročného období, vymysleli ve sklárně Koulier koncept adventního kalendáře. Jedná se o krásný dárkový box s 24 figurkami a jinými ozdobami, které doplní jakýkoli vánoční stromeček. Z výtěžku prodeje předfinancuje sklárna jeho výrobu. Aby byl kalendář skutečným adventním kalendářem, je potřeba na ozdoby zajistit také ten správný obal, ze kterého se budou postupně ozdobičky vybalovat, a který bude zdrojem předvánočního těšení a radosti celých 24 dnů před Vánoci. Protože v případě vánočních ozdob platí, že obaly se nevyhazují, ale po Vánocích se do nich zpátky ozdoby ukládají, tak tento obal vydrží skutečně dlouhou dobu. Výroba ozdob, vyvzorování dárkového boxu a vše s tím spojené, je práce na tři až čtyři měsíce.

koulier orisky

Pomozte sklářům z Oflendy zachránit řemeslo tím, že si zakoupíte kalendář nebo některou z dalších odměn. Můžete také přijet do sklárny na exkurzi nebo na Festival labutí v prvním červencovém týdnu či si nechat vytvořit vlastní kolekci ozdob na míru. Pomůžete i tím, když budete tuto informaci sdílet.

Více informací:

www.koulier.cz

https://www.hithit.com/cs/project/11936/koulier-nenechte-rozbitrucne-foukane-ozdoby-z-oflendy


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Robert Rohál: Oblast československé pop music mě zajímá léta

robert rohal 200Legendy československé populární hudby a Hvězdy odvedle – to jsou názvy dvou knih, které vyšly teprve nedávno a pod nimiž je podepsán Robert Rohál. Tento autor, žijící prakticky celý život v moravském Holešově mnoho let působí v kultu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nepohodlný policajt aneb vzpomínání nejen na devadesátky

nepohodlny policajt200True crime, tedy opravdové a skutečné zločiny jsou v poslední době velmi oblíbené, a proto na toto téma vychází spousta knih. Jednou z nich je i Nepohodlný policajt, což je příběhem Zdeňka Macháčka.

...

Z archivu...


Literatura

Zápisník milovnice knih – must have pro všechny knihomoly

zapisnik milovnice knih 200V nakladatelství Presco Group vydali před pár dny moc pěkný Zápisník milovnice knih – knihu a kreativní deníček v jednom. Život mu vdechla novinářka Jana LeBlanc a ilustrátorka Martina Pavlová. Jedná se o dílo, kter...

Divadlo

Nová sezona zlínského divadla bude plná žen, snů, zázraků a kouzel

mestske divadlo zlin200

Pestrý výběr z klasické i soudobé, světové i české dramatické tvorby opět nabídne divákům v příští sezoně Městské divadlo Zlín. Na Velkém sále uvede po Řeku Zorbovi dal...

Film

Fliegauf naznačuje, odkud vane vítr

je to jen vitrI takový bývá úděl umělce! Zatímco film maďarského autora Bence Fliegaufa získává uznání od festivalových porot (Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně) i lidsko-právních organizací (cena Amnesty International Film, Peace Film ...