Málo využívaný zákon o zemědělských skladních listech zřejmě bude zrušen

Zákon o zemědělských skladních listech z roku 2000, který se ve větším měřítku přestal podle vlády využívat zhruba před deseti lety, zřejmě bude zrušen. Podpořil to senátní zemědělský výbor.

Zemědělský skladní list je cenným papírem, který představuje vlastnické a zástavní právo ke zboží uskladněnému ve veřejných skladech. Podle vlády se více využíval jen první tři roky po přijetí zákona. Senát má o zrušení zákona rozhodnout v příštích dvou dnech. Zrušení zákona vychází z programového prohlášení koaliční vlády Petra Fialy (ODS), která se v dokumentu zavázala pročistit český právní řád a odstranit z něj, co je zbytečné nebo přestalo dávat smysl. Zákon měl podle původního záměru někdejších poslanců ODS usnadnit zemědělcům přístup k úvěrům. List vystavoval provozovatel skladu proti přijetí příslušných plodin a držitelé mohli těmito listy ručit za bankovní úvěry. "Poslední článek v odborném tisku o existenci zemědělských skladních listů byl uveřejněn v červenci roku 2003, a to v časopisu Zemědělec, a i tehdy v tomto článku bylo konstatováno, že úvěry na cenné papíry v podobě zemědělských skladních listů poskytuje jediná banka a že v naprosté většině se touto cestou dostávají k finančním prostředkům obchodní firmy a zemědělci pouze okrajově," uvedla vláda při zdůvodnění zákona.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down