ČSÚ: Těžba dřeva v ČR loni opět klesla, dosáhla 25,1 milionu metrů krychlových

Těžba dřeva v České republice loni podruhé v řadě klesla. Dosáhla 25,1 milionu metrů krychlových, což bylo o 5,1 milionu méně než o rok dříve. Většina vytěženého dřeva, konkrétně 79 procent, opět pocházela z nahodilé, tedy neplánované těžby, nicméně její podíl na celkové těžbě dřeva se postupně zmenšuje. V tiskové zprávě to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Téměř 92 procent loňské těžby tvořily jehličnany. Z jednotlivých dřevin se nadále nejvíce těžil smrk, jeho podíl na těžbě loni činil 79,5 procenta. Následovala borovice s podílem 8,9 procenta, buk s 3,5 procenta a modřín s 2,5 procenta. Z hlediska regionů nejvíce dřeva dřevorubci vytěžili na Vysočině, a to 5,3 milionu metrů krychlových.
Umělé zalesňování bylo loni podle statistiků srovnatelné s předloňským rokem. Meziročně se snížilo jen mírně, o 1,7 procenta na 39 970 hektarů. "Pokračovaly tak intenzivní pěstební práce spojené s obnovou lesů po kalamitách," doplnil Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Nepatrně převažovala plocha zalesňovaná jehličnany, které byly vysazeny na 50,6 procenta plochy. Z jednotlivých druhů lesníci nejčastěji vysazovali smrk, na který loni připadlo 31,7 procenta zalesnění. Pětina připadla na buk, 15,1 procenta na dub a 7,4 procenta na borovice. Při výsadbě lesníci spotřebovali 226 milionů sazenic, z toho téměř 63 procent byly listnáče.
"U přirozené obnovy lesa došlo k nárůstu o 977 hektarů na 10.088 hektarů. Mírně zde převažovaly listnáče (50,6 procenta), z dřevin byl nejčastěji využíván smrk (39 procent) a dále buk (22,9 procent)," doplnili statistici.
Koncem roku 2022 zaujímaly lesní pozemky v Česku plochu 2,68 milionu hektarů, z toho 54 procent byly státní lesy.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down