Milka vtrhla do kín svojím východniarskym temperamentom ako víchor

Milku Zimkovú si diváci budú navždy spájať s kultovým filmom Pásla kone na betóne z roku 1982. Film plný šťavnatého východniarskeho humoru a tragikomických situácií dokonale vystihuje mentalitu ľudí aj doby a získal si nielen srdcia divákov viacerých generácií, ale aj ocenenia od medzinárodných porôt. Hlavná predstaviteľka v snímke žiarila, v prostredí východoslovenskej dediny, kde sa dej odohráva, sa cítila ako ryba vo vode. Ako "dievča z východu" sa pri nakrúcaní jednoducho vrátila domov.

31.05.2023 12:04
Milka Zimková Foto: ,
Na snímke spisovateľka a herečka Milka Zimková v Bratislave, 28. júla 2013.
debata

Postava Johanky Ovšenej, do ktorej Milku Zimkovú obsadil Štefan Uher, jej nemohla byť bližšia. Bola totiž aj autorkou knižnej predlohy (1980) a scenára k filmu. Režisér vyberal do hlavnej úlohy spomedzi troch herečiek a nemohol vybrať lepšie.

Kto iný vie, že dedina človeku neodpustí nič, a najmä žene, ktorá sa „spustí“ so studniarom? „Červené, zelené, kolo belavého, joj tak me poľúbel, až mi ľíčko zbľadlo“, znie Johankina pesnička ako spomienka na mladú lásku, no vďaka svojmu temperamentu a životnej sile si poradí sama s výchovou dcéry Pavlínky (Veronika Jeníková).

Pavlínka svojím nechceným tehotenstvom, zdá sa, kopíruje Johankin osud slobodnej matky a Johanka je odhodlaná urobiť všetko, aby život jej dcéry bol lepší než ten jej. Aj za cenu dohodnutého sobáša. Divákom iste utkveli v pamäti scény z „obchodných rokovaní“ s budúcim ženíchom, ktorý má Pavlínku zachrániť pred hanbou, kde Pavlínkinho náhradného nápadníka bravúrne zahral Ľubomír Paulovič.

Milka Zimková.
Milka Zimková, ktorá sa preslávila úlohou vo...
+5Herečka Milka Zimková.

Film Pásla kone na betóne a jeho hlavná predstaviteľka i režisér získali veľa rôznych ocenení, spomeňme Cenu Československého filmu za realistické vykreslenie prostredia súčasnej východoslovenskej dediny a zachytenie túžby jednoduchého človeka po osobnom ľudskom šťastí a Cenu za najlepší ženský herecký výkon pre Milku Zimkovú – za hlboko pravdivé vytvorenie charakterovej štúdie dedinskej ženy (v tom roku spolu s Janou Brejchovou za inú snímku).

Film sa v roku 1995 dočkal pokračovania, hoci s novým režisérom. Snímku …kone na betóne režíroval Stanislav Párnický. Voľné pokračovanie prinieslo tragikomický pohľad na lásku v zrelom veku, aj v inej dobe, v čase „ranného kapitalizmu“, ktorý vo farebných „podnikateľských sakách“ a súťažiach krásy preniká aj do odľahlých kútov slobodnej republiky.

Milka Zimková Čítajte viac Zomrela legendárna Milka Zimková. Ako na ňu spomína Ľubomír Paulovič a Etela Farkašová?

…kone na betóne nestratili šťavu, spevavá východniarčina, doba aj životné skúsenosti do filmu vniesli humor ľudí, ktorí sa tento raz musia prispôsobiť novým spoločenským podmienkam, často plným absurdít. Nová doba komplikuje Johanin nový vzťah s manažérom pivovaru Jankom Kvašným, ktorého stvárnil šarmantný Vladimír Kratina. Dcéra Paulína namiesto rodinného šťastia v dohodnutom manželstve trpí pod tyranským mužom (opäť skvelý Ľubomír Paulovič).

Ale, ako sa hovorí, kone ťahajú, kým sa nesplašia a tak sa aj Johanka ako silná žena vzoprie nepriaznivému osudu a svojou energiou stiahne šťastie za nohu. Divákom aj kritike sa oveľa viac páčila prvá časť, lebo do kín a na obrazovky svojím východniarskym temperamentom vtrhla ako víchor. Pokračovanie už odráža ducha inej doby. Ak aj niekoho Milka Zimková sklamala ako spoluscenáristka, určite nie ako herečka. Milka Zimková nás svojou hlbokou pravdivosťou presvedčí aj po rokoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #milka zimková