Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Novým prezidentem Hospodářské komory je Zdeněk Zajíček, vystřídá Dlouhého

Novým prezidentem Hospodářské komory ČR se stal Zdeněk Zajíček. (31. května 2023) foto:  Petr Topič, MAFRA

Delegáti Hospodářské komory České republiky na svém sněmu v pražské hale O2 universum zvolili nového prezidenta. Stal se jím místopředseda ODS Zdeněk Zajíček, který v hlasování porazil někdejšího předsedu antimonopolního úřadu Martina Pecinu. Současný prezident komory Vladimír Dlouhý se rozhodl už nekandidovat.
  14:26aktualizováno  18:17

Zajíček pracoval jako náměstek ministra vnitra, ministryně spravedlnosti a ministra financí. Je průkopníkem e-governmentu. Se svým týmem je tvůrcem Czech Pointu nebo datových schránek. Nyní působí také jako advokát.

Na podvečerní tiskové konferenci Zajíček oznámil, že na post místopředsedy ODS rezignuje a s aktivní politikou chce skončit. Rezignace podle něj začne platit ke středeční půlnoci.

Zdeněk Zajíček

Narodil se 10. května 1967 v Praze. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Dosud působil jako viceprezident Hospodářské komory ČR.

Pracoval jako náměstek na ministerstvech financí, spravedlnosti a vnitra. Je poradcem premiéra Petra Fialy pro digitalizaci a digitální transformaci a také poradcem ministra dopravy Martina Kupky pro stejnou oblast..

Je ženatý, má tři dospělé syny a dva vnuky.

„Je pro mě velkou ctí a závazkem vést Hospodářskou komoru ČR v období, kdy budou muset v České republice padnout klíčová rozhodnutí o strategických investicích v oblasti energetiky, dopravní a technické infrastruktury, v oblasti školství a vzdělávání. Na tato rozhodnutí opravdu není mnoho času, pokud chceme zachovat naše hospodářství a podnikání konkurenceschopné,“ uvedl Zajíček.

„Je na to třeba najít širokou shodu nejen mezi podnikatelskými a zaměstnavatelskými organizacemi, ale také s odbory a s politickou reprezentací. To je prvořadý úkol nového týmu ve vedení Hospodářské komory, která je připravena takové Vize, Strategie a Partnerství spoluvytvářet a realizovat,“ dodal.

Vladimír Dlouhý po sněmu sdělil, že Zajíček byl jeho priorita, že mu je názorově blíž. Zajíčkovy zkušenosti z politiky i z podnikatelského prostředí jsou podle Dlouhého dobrou syntézou předpokladů, které prezident komory má mít. „Bude schopen být dostatečně tvrdý i třeba k ODS,“ podotkl.

Zásadním úkolem pro nové vedení bude podle Dlouhého energetika. „Není tady spokojenost s tím, jak vláda zareagovala na energetickou krizi, nesmí se opakovat cenové šílenství z loňského léta. Musíme mít úplně jiný model, jak se formují ceny na energetickém trhu, a maximální možnou soběstačnost,“ poznamenal.

Zajíčkovi ke zvolení gratuloval i premiér Petr Fiala. „Zdeňka znám již dlouho jako pracovitého, přemýšlivého a kompetentního člověka, který má za sebou řadu úspěchů. Jsem rád, že budeme i nadále moci spolupracovat na tom, abychom dostali Česko do formy,“ napsal na Twitteru.

Prezidium doplní pětice viceprezidentů. Vedle těch současných, Radka Jakubského, Romana Pommera, Tomáše Prouzy a Michala Štefla, do něj nově kandidují předsedkyně představenstva České asociace úklidu a čištění Irena Bartoňová Pálková, předseda komorové sekce hospodářské politiky Filip Dvořák a prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Sněm hlasuje také o rozšíření prezidia. Pokud návrh podnikatelů schválí vláda, šestý člen prezidia bude dodatečně kooptován. Sněm je nejvyšším orgánem Hospodářské komory České republiky, schází se jednou za rok.

Hospodářská komora je podnikatelskou samosprávou. Sdružuje živnostníky, malé, střední i strategicky důležité velké podniky a 123 oborových asociací, svazů a řemeslných cechů. Je součástí evropské i celosvětové sítě obchodních a průmyslových komor, spolupracuje s komorami ve 120 zemích.

Autoři: ,