Nenechávejte psy v rozpáleném autě! Co dělat, když najdete psa v autě?

Každé léto můžete všude vidět upozornění od policie i známých herců ohledně nechávání zvířat a dětí v rozpálených vozech. Je to velmi nebezpečné a nikdo z nás si neuvědomuje, jaké horko je ve stojícím voze. Hlavně, když stojí na slunci. Asi máte pocit, že je horko venku, ale uvnitř auta je to mnohem horší. Tím, že tam necháte svého psa nebo dítě, je vystavujete vážnému zdravotnímu riziku.

Teploty uvnitř vozu jsou mnohem horší než venku

Každoročně vyjíždí policie k mnoha případům, kdy lidé nechají své domácí mazlíčky nebo malé děti v autě bez otevřeného okénka nebo běžící klimatizace. Každoročně varují všechny občany, aby si na to dávali pozor a uvědomili si, jaké horko je v jejich voze. Pozor si dávejte hlavně v případě, kdy parkujete na přímém slunci.

shutterstock.com

Ve chvíli, kdy je venkovní teplota kolem 30 stupňů, se během pouhých 30 minut dostane vnitřní teplota vozu na 50 stupňů. Palubní deska, na kterou svítí slunce, se může rozpálit až na 70 stupňů. Přehřátí organismu je velmi nebezpečné a pro psi a malé děti může přijít v horkém prostředí velmi rychle. Nejen, že jim ublížíte, ale můžete je tímto způsobem i zabít.

Čtěte také: Šest důvodů, proč konzumovat pravidelně rajčata

Co dělat, když najdete psa zavřeného v autě?

V první řadě byste měli myslet na zdraví a život svých mazlíčků a dětí. A neměli byste je nechávat ve voze. Jestli uvidíte auto, ve kterém je dítě nebo zvíře a nenajdete žádný lístek se vzkazem, že uvnitř běží klimatizace, měli byste udělat hned několik věcí. V první řadě zavolejte policii, pokud je situace vážná a vyžaduje rychlý zásah.

shutterstock.com

Policie doporučuje, abyste předtím zkontrolovali dveře, jestli jsou zavřené. Poznamenejte si registrační značku a čas. Podívejte se, jestli nejsou otevřená okénka nebo není zajištěno jiné větrání. V případě nouze máte právo také rozbít okno. Vždy rozbijte okénko, které je daleko od zvířete nebo dítěte, abyste je nepořezali rozbitým sklem.

Zdroj: newsner.com