S vodním kamenem se vypořádá ocet nebo kyselina citronová

S vodním kamenem se vypořádá ocet nebo kyselina citronová

Vodní kámen je častým problémem, který se objevuje při ohřívání tvrdé vody. Tvrdá voda obsahuje vysoké množství rozpuštěných minerálů, jako je vápník a hořčík, které se mohou časem nahromadit a vytvořit vrstvu bílých, křídových usazenin známých jako vodní kámen. Vodní kámen může být nevzhledný a může také ovlivnit výkon spotřebičů využívajících vodu, jako jsou varné konvice, kávovary a pračky.

Proč nenechávat stát vodu v konvici či kávovaru

Jedním z hlavních důvodů, proč se doporučuje nenechávat v konvici po vaření stát vodu, je zamezení usazování vodního kamene. Při zahřívání vody se minerály v ní koncentrují a je pravděpodobnější, že se z vody vysrážejí a ulpějí na vnitřku konvice. Necháte-li vodu vychladnout a stát v konvici delší dobu, vytvoříte ideální podmínky pro tvorbu vodního kamene.

Mohlo by vás zajímat:  Neustále zamlžená okna v zimě jsou problém, který má úplně jednoduché řešení

Aby se v konvici netvořil vodní kámen, je nejlepší vylít veškerou nepoužitou vodu a konvici vypláchnout čistou vodou. Pokud se vodní kámen již vytvořil, lze jej odstranit pomocí jednoduché a účinné metody, která zahrnuje použití octa nebo kyseliny citronové.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se zbavit vodního kamene přírodní metodou

Ocet je kyselý roztok, který dokáže rozpouštět vodní kámen, díky čemuž je účinným přírodním čisticím prostředkem. Chcete-li použít ocet k odstranění vodního kamene z konvice, naplňte konvici stejným dílem vody a octa a nechte vařit asi 10–15 minut. Poté vypněte a nechte roztok chvíli odstát, aby ocet vodní kámen ještě více rozpustil. Poté roztok vylijte a konvici vypláchněte čistou vodou, abyste odstranili zbytky octa, a několikrát v ní uvařte čistou vodu, aby došlo k úplnému odstranění octového zápachu.

Mohlo by vás zajímat:  Zapomenuté šedé mýdlo se znovu dostává na výsluní. Působí dobře na pokožku i při praní

Kyselina citronová je další přírodní kyselina, která je účinná při odstraňování vodního kamene. Běžně se vyskytuje v citronech, limetkách a dalších citrusových plodech. Chcete-li použít kyselinu citronovou k odstranění vodního kamene z konvice, rozpusťte lžíci kyseliny citronové v šálku vody a nalijte roztok do konvice. Roztok nechte asi 30 minut odstát a poté ho v konvici vařte asi 10–15 minut. Před vylitím a opláchnutím konvice čistou vodou konvici vytáhněte a nechte roztok nejdříve vychladnout.

Zdroj: https://www.plenty.com/en/cleaning-tips/how-to-remove-limescale-around-the-house-gently/
Přidat na Seznam.cz