Ačkoliv měl Waldemar Matuška image velkého optimisty, jen málokdo věděl, že na duši má stín po strašlivé rodinné tragédii. O jeho obrovském traumatu věděli jen ti nejbližší... „Je to už přes padesát let stará věc, ke které nemá smysl se vracet. Zvlášť když to Waldu pořád ještě bolí,“ uvedla k tomuto tématu zhruba rok předtím, než zpěvák zesnul, jeho třetí manželka Olga Matušková (74), za svobodna Blechová.

Dodnes je trochu nejasné, co přesně se tehdy na Karlovarsku stalo. Matuška, mimochodem vyučený sklář, tam v té době žil se svou první chotí, paní Jiřinou Šťástkovou, a o úspěšné kariéře zpěváka zatím jen snil. Naopak v rodinném životě se mu dařilo a stal se otcem dvou dcer - dvojčátek, které dostaly jména Eva a Vladěna. Bohužel strašlivá chyba lékařů ho o ně připravila v pouhých dvou měsících...

„Tehdy musely všechny malé děti podstoupit očkování a někdo z lékařů udělal strašnou chybu. Obě děvčátka tehdy Matuškovi krátce po očkování zemřela,“ líčil jeden z Matuškových kolegů z umělecké branže, kterému se slavný zpěvák se svým nejstrašlivějším tajemstvím svěřil. „Prý těch dětí po očkování zemřelo mnohem více,“ dodal mrazivé detaily nešťastného incidentu.

„Říkalo se, že jedna z doktorek byla Němka, které při odsunu Němců po válce Češi zabili rodinu, a ona se rozhodla takhle pomstít. Ale možná to byla jen legenda a jeho dcery zabila jen obyčejná lékařská chyba.“ Stejně tak se šuškalo i to, že když se Matuška dozvěděl, co se stalo, vpadl vzteky bez sebe do porodnice a všechno tam rozkopal.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní dokument o Waldemaru Matuškovi: Kodetovi daroval dům! Blesk TV

Podle syna Miroslava (69), který se později manželům Matuškovým narodil, to ale bylo se smrtí jeho sester trochu jinak. „Zabilo je naše zdravotnictví. Sestry byly očkované na neštovice, jenže vakcína byla infikovaná,“ prozradil po letech. Bolest z jejich ztráty přetrvávala. „Dlouho jsme měli doma jejich urny, než je máma konečně uložila,“ prozradil Mirek Matuška.

Manželství Jiřiny a Waldemara po tragédii dlouho nevydrželo a ani narození synka nedokázalo partnery udržet spolu. Po pěti letech se rozvedli a Matuška byl vlastně rád, že dostal nabídku jít zpívat do Prahy, kde se začal naplno věnovat své hudební kariéře. „Tam se mu dařilo na ten horor snadněji zapomenout,“ dodával Matuškův výše zmiňovaný kamarád.

Oblíbený interpret hitů Slavíci z Madridu, Jó, třešně zrály či Tak abyste to věděla, který zazářil i v několika filmech, zemřel 30. května roku 2009 ve věku 76 let. Dožil na Floridě, kde podlehl zápalu plic a následnému selhání srdce. „Na poslední chvíle, kdy jsme se viděli naposledy, a slova, která jsme si řekli, nikdy nezapomenu. Jsou to ale momenty, o které se nechci s nikým dělit,“ uvedla podle CNN Prima News jeho vdova Olga.

Fotogalerie
44 fotografií