Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sedmý triumf ze sedmi finále. Sevilla vyhrála Evropskou ligu, Řím zdolala na penalty

Fotbalisté Sevilly se radují z triumfu v Evropské lize. foto: AP

Když se fotbalisté Sevilly dostanou do finále Evropské ligy, pokaždé zvítězí. Ve středu večer v Budapešti se to stalo už posedmé ze sedmi pokusů. Nekonečně dlouhý souboj s AS Řím po remíze 1:1 dospěl do penaltového rozstřelu, který vyhrál španělský tým v poměru 4:1.
  21:19aktualizováno  1. června 0:04

Argentinský mistr světa z Kataru Gonzalo Montiel nejdřív schoval obličej v dlaních. Ve čtvrté sérii penaltového rozstřelu mohl rozhodnout, ale Ruie Patricia z AS Řím nepřekonal.

Jenže videoasistent si všiml, že portugalský brankář porušil pravidla, aspoň jednu nohu neměl na čáře. Opakovanou penaltu Montiel proměnil a bylo hotovo.

Před ním všichni tři spoluhráči proměnili, kdežto za AS Řím pokutový kop dal jen Cristante v první sérii. Jeho parťáci z obrany Mancini a Ibaňez ne, skvěle zasáhl marocký gólman Búnú.

Mimochodem, Montiel proměnil rozhodující penaltu i ve finále loňského světového šampionátu proti Francii.

Sevilla hrála finále Evropské ligy (včetně dřívějšího Poháru UEFA) posedmé, všechna vyhrála, naposledy v roce 2020. Letošní triumf ji zároveň zajistil účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

AS Řím v minulé sezoně vyhrál Konferenční ligu, což je pohárová soutěž číslo tři. Je jejím historicky prvním vítězem. Tentokrát jeho portugalský kouč José Mourinho byl v pohárovém finále poprvé poražen.

V roce 2003 s Portem a v roce 2017 s Manchesterem United vyhrál Evropskou ligu, s Portem (2004) a s Interem Milán (2010) triumfoval v prestižní Lize mistrů.

„I když jsem poprvé finále prohrál, domů se vracím se vztyčenou hlavou. Jsem hrdý, hráči do toho dali všechno,“ řekl Mourino v televizním rozhovoru pro Sky Sport Italia. „Všichni jsme velmi smutní, ale bylo to skvělé finále.“

Mourinhův protějšek Jose Luis Mendilibar se ve dvašedesáti letech stal nejstarším koučem, který kdy vyhrál Evropskou ligu. Maurizio Sarri to před čtyřmi lety dokázal s Chelsea jako šedesátiletý.

V základní hrací době se hrál svižný fotbal, v prodloužení se už na aktérech projevila únava i nervozita. V druhé části prodloužení se nastavovalo dvanáct minut, v závěru měl AS Řím několik standardek a z té poslední Smalling hlavou poslal míč ze shora na břevno brány Sevilly.

Italský tým byl lepší v první půli, měl velkou šanci, pak po půlhodině dal gól Dybala. Akce začala prohraným soubojem Rakitiče ve středu pole. Chorvatský záložník Sevilly chtěl faul, rozhazoval rukama a přestál hrát. Stoper Mancini okamžitě poslal kolmici mezi beky a argentinský mistr světa Dybala byl rychlejší než Badé, který se mu střelu snažil zblokovat.

Sevilla se pak probrala, v samém závěru poločasu Rakitič utěšenou střelou levačkou z více než dvaceti metrů trefil tyč. Španělský tým to nabudilo, po pauze byl aktivní, soupeře přehrával a brzy vyrovnal díky vlastní brance.

Kapitán Jesus Navas prudce odcentroval, anglický bek Smalling centr neodvrátil a jeho kolega ze stoperské dvojice Mancini nečekal, že míč projde a jak byl v pohybu směrem k vlastní bráně, srazil si ho za záda gólmana.

Sevilla byla dál nebezpečnější, v 76. minutě římský stoper Ibaněz prohrál souboj ve vápně s Ocamposem, pak mu přeťal dráhu běhu a protihráč šel k zemi. Anglický sudí Taylor nařídil penaltu, ale vzápětí ji na doporučení VAR odvolal. Ocampos letmý kontakt viditelně zveličil a pád nafilmoval.

V prodloužení se spíš nehrálo, unavení hráči polehávali, v jeho závěru byl nebezpečnější AS Řím, ale sérii standardek nevyužil, což ho pak mrzelo.

Evropská liga
Finále 31. 5. 2023 21:00
Sevilla FC Sevilla FC : AS Řím AS Řím 1:1 (0:1)pen. 4:1
Góly:
55. Mancini (vla.)
Góly:
35. Dybala
Sestavy:
Búnú – Navas (C) (94. Montiel), Badé, Gudelj (120+8. Marcão), Telles (94. Rekik) – Fernando (120+8. Jordán), Rakitić – Ocampos, Ó. Torres (46. Suso), Gil (46. Lamela) – en-Nesírí.
Sestavy:
Patrício – Mancini, Smalling, Ibañez – Çelik (91. Zalewski), Cristante, Matić (120. Bove), Spinazzola (106. Llorente) – Pellegrini (C) (106. El Shaarawy) – Dybala (68. Wijnaldum), Abraham (74. Belotti).
Náhradníci:
Dmitrović, Flores – A. Gómez, Mir, Nianzou, Bueno.
Náhradníci:
Boer, Svilar – Karsdorp, Volpato, Tahirović, Ma. Camara.
Žluté karty:
36. Mir, 65. Rakitić, 109. Lamela, 120+3. Jordán, 120+5. Montiel, 120+10. Ocampos
Žluté karty:
21. Matić, 45. Pellegrini, 48. Mancini, 65. Cristante, 74. Çelik, 105. Zalewski, 120. Mourinho - trenér, 120+10. Karsdorp

Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn (ENG)

Počet diváků: 61 476

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.