Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ukrajina obvinila vojáka z masakru v Buči. Zastřelil matku s dvěma dětmi, tvrdí

Ukrajinská generální prokuratura obvinila z válečných zločinů ruského vojáka, který ve městě Buča loni zastřelil čtyři civilisty. (31. května 2023) foto: Ukrajinská generální prokuratura

Ukrajinská generální prokuratura ve středu obvinila z válečných zločinů ruského vojáka, který ve městě Buča u Kyjeva loni na jaře zastřelil čtyři civilisty. Za porušení válečných zvyklostí spolu s úmyslnou vraždou hrozí podezřelému vojákovi v případě dopadení a odsouzení 15 let až doživotí.
  22:20

Prokuratura identifikovala podezřelého jako čtyřiadvacetiletého ruského vojáka, střelce v posádce obrněného transportéru BRDM-2 označeného číslicí 111, sloužícího u 76. gardové výsadkové divize ruských ozbrojených sil. Jeho jméno neuvedla, zveřejnila však rozostřený snímek, pocházející ze záběrů ruské televize.

Podle vyšetřovatelů se ráno 5. března 2022 kolona ruských vozidel v čele se zmíněným transportérem přesouvala přes Buču. V ulici Lecha Kaczyńského proti koloně jela v protisměru dvě auta s civilisty. Na rozkaz velitele kolonyzačal střelec po autech střílet z automatického kanonu ráže 30 milimetrů a smrtelně zranil čtyři lidi: matku, její dvě děti a jejich souseda. Další lidé vyvázli se zraněním, tvrdí vyšetřovatelé.

Prokuratura podle BBC dodala, že podniká úkony proti spolupachatelům tohoto zločinu.

Generální prokurátor Andrij Kostin ve středu také uvedl, že jeho úřad nyní vyšetřuje více než 2 900 zločinů spáchaných ruskými vojáky na dětech. Prokuratura podle něj ví o 19 400 případech nezákonného odvážení dětí z Ukrajiny do Ruska, ale ve skutečnosti těchto případů může být více.

Kostin také uvedl, že během války nejméně 483 dětí přišlo o život a dalších 989 utrpělo v bojích zranění, ale tyto údaje nezahrnují děti zabité či zraněné v Mariupolu ani v jiných částech okupovaných území. Kyjev bude rozhodně usilovat o návrat všech ukrajinských dětí domů, zdůraznil Kostin.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.