• Načítám...
>

Letňany připravují kvůli koncertům dopravní omezení

  • 31. května 2023,
  • 22:22,
  • PRAHA 18,
  • Ondřej Švec

Letiště v Letňanech se připravuje na sérii hudebních koncertů a stejně tak řidiči, které bude čekat omezení vjezdu do Letňan. Na rozdíl od minulých let, kdy byly hermeticky uzavřeny prakticky všechny páteřní komunikace v Letňanech, nyní v popudu Magistrátu hlavního města Prahy bude moci městská část uzavřít pouze vnitřní silnice druhých a třetích tříd, které jsou na rozdíl od těch páteřních v její správě. Letňanští se nicméně přes uzávěry a zátarasy dostanou díky vjezdovým kartičkám. Dalším důležitým tématem, které se týká celé Prahy, je zvažovaná 30 kilometrová rychlost ve městě.

Reklama

Na letňanském letišti proběhne v letních měsících série hudebních koncertů. Tyto akce s velkým počtem návštěvníků se dotknou i dopravy v městské části, konkrétně vjezdu do Letňan. Zatímco dříve byly Letňany při takovýchto akcích hermeticky uzavřeny včetně všech páteřních komunikací, letos je ale všechno jinak.

„S tím, že správcem těchto komunikací je magistrát. Teď se poprvé po několika letech rozhodl, že komunikace uzavírat nebude. Argument od magistrátu je takový, že jde o šikanu řidičů,“ říká místostarosta městské části Praha 18 - Letňany Stanislav Nekolný (ANO).

Městská část má v tuto chvíli jedinou možnost, jak ochránit rezidenty Letňan. Silnice, které má ve správě, tedy vnitřní silnice druhé a třetí třídy, uzavře dopravním značením. Letňanští si zároveň mohou vyzvednout vjezdové kartičky, díky nimž se dostanou přes různé uzavírky a zátarasy bez problému domů.

„Bude tam nějaká ostraha, bude tam policie, to záleží na domluvě, takže v tuto chvíli chceme, aby lidé věděli, že to není naše rozhodnutí, ale je to čistě magistrátní rozhodnutí. Já za sebe neumím říct, že je to šťastné nebo nešťastné rozhodnutí, to ukáže až čas. Teď nás ještě čekají tři, čtyři velké koncerty, potom se to s magistrátem vyhodnotí a uvidíme výsledek,“ vysvětluje Stanislav Nekolný (ANO), místostarosta městské části Praha 18 - Letňany. 

Dalším velkým tématem, které aktuálně rezonuje celou Prahou včetně Letňan, je možné omezení rychlosti ve městě z nynějších 50 kilometrů za hodinu na plánovaných 30 kilometrů za hodinu, což by rovněž mělo velký vliv na dopravu nejen v městské části. 

„Za mě je to totální nesmysl, jelikož třicítka jako taková, to není možné, aby byla plošně zavedena a vůbec ne na páteřních silnicích. Je potřeba, aby se to autonomně nechalo na městských částech, které si samy uznají, jestli to udělají u škol a tak dále,“ popisuje místostarosta městské části Praha 18 - Letňany Stanislav Nekolný (ANO).

Zatím ale o ničem takovém rozhodnuto není, jde tedy pouze o návrh, který nemusí být schválen. O tom, zda je třicítka v Praze správná či nikoli ale v následujících týdnech a měsících ještě určitě proběhnou vášnivé debaty s příznivci a odpůrci na obou stranách. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu