• Načítám...
>

Během naděje bojovali v Praze 18 proti rakovině

  • 31. května 2023,
  • 22:48,
  • PRAHA 18,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 18 - Letňany se zapojila do akce s názvem Běh naděje, který s přispěním veřejnosti bojuje proti rakovině a dalším nebezpečným civilizačním onemocněním. V letňanském lesoparku mohli návštěvníci běhu udělat něco pro své zdraví a zdolat vytyčenou trať v délce jednoho kilometru. Trať přitom bylo možné absolvovat jakýmkoli způsobem čistě podle individuálních sil a možností, takže klidně během, chůzí, na bruslích, na kole nebo třeba na invalidním vozíku. Výtěžek z dobrovolného příspěvku pak půjde na výzkum proti rakovině.

Reklama

Rakovina patří mezi nejčastější a nejnebezpečnější civilizační onemocnění. A právě proti ní se rozhodl za podpory městské části Praha 18 bojovat Běh naděje, do kterého se zapojila široká veřejnost, bez ohledu na věk nebo zdravotní omezení. 

„Běh naděje pořádáme spolu s Ligou proti rakovině a letos nám také pomáhají letňanští hasiči. Je to nezávodní charitativní akce, kdy je vytyčená trasa, řádově jeden kilometr. Kdokoli jí může zdolat, ať už během, na kole, na kolečkových bruslích nebo třeba procházkou, buďto sami, s kamarádem nebo s pejskem,“ vysvětluje Martin Halama (ODS a Svobodní), radní městské části Praha 18 - Letňany. 

Do běhu se mohli zapojit úplně všichni, na startu se například objevili vůbec ti nejmenší závodníci, kteří chodí teprve do školky a stejně tak jejich starší kamarádi školou povinní. 

„Obeslali jsme všechny školky, mateřinky v Letňanech a během dne postupně dorazí žáci všech základních letňanských škol a i mateřinky,“ říká radní městské části Praha 18 - Letňany Martin Halama (ODS a Svobodní).

Cílem akce bylo veřejnost motivovat k pohybu a zdravému životnímu stylu a podnítit v nich radost k alespoň rekreačnímu sportu, který pomáhá předcházet řadě onemocnění včetně těch nejvážnějších, jako je například rakovina a jiná nebezpečná civilizační onemocnění.

„Za mě je důležité, aby každý denně minimálně půl hodiny vytvářel nějakou aktivitu, ať je to běh, cvičení nebo jóga. Ten pohyb je opravdu důležitý, denně, pravidelně, nějakým způsobem. Určitě není správné sedět, popíjet a kouřit u toho,“ radí Karel Růžička z Ligy proti rakovině Praha. 

Běh naděje měl za cíl nejen zdravotní, osvětový, preventivní, ale také charitativní charakter.

„Každý účastník může přispět. Já jsem teď viděl mateřinky, jak po korunkách přisypávaly do společné kasičky. Pro srovnání můžu uvést, že minulý rok se akce konala nejen tady v Letňanech, ale i na jiných místech v republice a celkově se vybralo přes 200 tisíc korun, které se pak předaly do nemocnice v Motole,“ uzavírá radní Martin Halama (ODS a Svobodní), radní MČ Praha - Letňany. 

Lidé se mohli v rámce Běhu naděje proběhnout až do 17 hodin. A po běhu na ně na stáncích pražské Ligy proti rakovině čekala řada zajímavých a zábavných her a také se tam mohli informovat o prevenci a boji s nádorovými onemocněnými a stejně tak se dozvědět, jak zlepšit svůj životní styl, aby jim zdraví sloužilo bez větších problémů co nejdéle. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu