V úterý došlo na soudu v Praze v souvislosti s projednáváním kauzy dezinformátorky Jany Peterkové, obviněné ze šíření poplašné zprávy, k otevřenému útoku na soudní síň. Skupina několika desítek přívrženců obžalované, v níž aktivně vystupoval například další dezinformátor Pavel Zítko, vyvrátila dveře do soudní síně a pokusila se násilím vtrhnout dovnitř. Odvolací senát proto musel přerušit jednání a soudkyně byla odvedena do bezpečí.

„My jsme Československo“

Zítko během této násilné akce vedl uprostřed davu improvizovaný rozhovor s Peterkovou, která se prohlásila za občanku České a Slovenské federativní republiky, oznámila, že „ukončuje soud“, a uvedla, že „nemá žádnou smlouvu s touto firmou, s tímto korporátem“.

V květnu vláda oznámila, že by v rámci daňového balíčku přeřadila noviny do 21procentní sazby. Tím by se Česká republika stala v Evropě unikátem, protože takto vysokou daň nikde neplatí.
Vyšší DPH na noviny? Jejich zánik by pomohl dezinformační scéně

„Jsem hrdý Čechoslovák, Československo stále existuje. Prosím vás, šiřte deklaraci Československa do všech koutů této země. Jsme Čechoslováci, jsme Československo, nejsme v EU a nejsme v NATO,“ oznámila Peterková, načež byla odměněna jásotem a potleskem svých přívrženců.

„Uzavřela jsi nějakou smlouvu s touto firmou, která má ve znaku padělaný státní znak s pozměněnými symboly? Máš nějaký právní vztah se soudkyní, která se odmítla ztotožnit a nevíme, ve jméně koho jedná, koho zastupuje a občanem jakého státu je? Máš s nimi uzavřenou nějakou smlouvu?“ ptal se pak Peterkové dezinformátor Zítko.

„Nemám s nimi žádnou smlouvu, nemají právo vést se mnou soudní řízení, ať se mi prokážou Českou a Slovenskou federativní republikou! Řádně předstoupím před soud České a Slovenské federativní republiky,“ křičela Peterková.

Jakkoli zní toto tvrzení absurdně, útok na soudní síň naznačuje, že část dezinformační scény je připravena a ochotna se pod vlivem dezinformací radikalizovat a sáhnout k násilí.

Násilné antisystémové hnutí

Dezinformační pohled, že Česká republika neexistuje, a tudíž neexistují ani její zákony nebo státní instituce, není nový.

Centrum proti hybridním hrozbám Ministerstva vnitra České republiky upozornilo ve své analýze aktivit amerického hnutí Suverénních občanů z října 2022, že už první polovině roku 2022 se v Česku stále častěji objevovaly případy, kdy lidé na úřady zasílali formuláře s názvem Čestné prohlášení o životě, v nichž „rozvazovali smlouvu mezi fyzickou osobou a korporací Česká republika“.

Boje na Ukrajině. Ilustrační snímek
Na Ukrajině došlo k jaderné katastrofě, straší dezinformátoři. Je to ale lež

„Jde o projev antisystémových konspiračních teorií analogických hnutí takzvaných Suverénních občanů známých z USA. Jakkoliv mohou některé z příslušných konspirací vzbuzovat dojem neškodných nesmyslů, ideologie zahraničních Suverénních občanů pramení z antisemitských, rasistických a radikálně protistátních konspiračních teorií a hrála roli v řadě závažných zločinů,“ upozornili ve zmíněné analýze pracovníci Centra proti hybridním hrozbám. Jako příklady konkrétních zločinů zmínili bezpečnostní incidenty, finanční podvody, padělání dokumentů, ale i vraždy, konkrétně přepadení a zastřelení dvou policistů ze Západního Memphisu.

V Česku se ideologie Suverénních občanů projevovala donedávna jen vzácně, ale v loňském roce se situace změnila. „Postoje spojované s tímto hnutím mají nyní značný dosah, zejména v důsledku kombinovaného šíření prostřednictvím kvazi-médií, sociálních sítí a takzvaných antisystémových influencerů,“ uvádí centrum.

Eskalace v poslední době

Podle vyjádření analytika dezinformací Romana Mácy pro Deník se dezinformace o údajně nezákonném rozdělení Československa objevuje dlouhodobě. Ale zatímco původně představovala spíše nostalgii po životě v reálném socialismu, před pár lety se jí chopila v podstatě sekta v podobě samozvaného Společenství legitimních věřitelů ČR (SLVČR), založeného Janem Macháčkem. Tento muž představuje podle Centra proti hybridním hrozbám někoho na způsob náboženského guru, na jehož údajné činy a výroky se jeho vyznavači odvolávají. Od roku 2019 je po Macháčkovi vyhlášené pátrání a je označen za nebezpečného.

Legitimní věřitelé se podobají Suverénním občanům například právě tím, že obesílají úřady žádostmi „o rozvázání smlouvy“ mezi nimi a „korporací Česká republika“.

Loňská vzpomínka konce války, která proběhla 8. května u památníku na pražském Vítkově. Podle lháře Aleše Svobody se tento státní svátek již slavit nebude
Osmý květen už nebude státním svátkem, lže dezinformátor Svoboda na internetu

„Příznivci SLVČR jsou přesvědčeni, že stát (soukromá firma Česká republika) dluží Macháčkovi peníze. Macháček měl, dle Českého národního vysílače Domovina, i z ostatních obyvatel České republiky učinit své společníky, takže republika touto logikou dluží peníze všem. Za věřitele se může člověk považovat pravděpodobně díky takzvanému ztotožnění. Jde o pseudoprávní akt, na základě kterého požadují, aby jim bylo přiznáno občanství České a Slovenské federativní republiky, a prohlašují, že jsou skuteční věřitelé České republiky a stát jim dluží peníze. Považují ji za nelegitimní, a proto i nositeli občanství České republiky nenáleží (dle jejich učení) žádná práva, ale ani povinnosti vůči státu,“ uvedlo Centrum proti hybridním hrozbám.

Tématu Macháčkovy sekty se nyní podle Mácy chopili i dezinformátoři jako již zmínění Zítko a Peterková. Umožňuje jim to jednak zpochybňovat zákroky státních orgánů, jednak rozšířit své působení i mezi příznivce společenství.

Stát není připraven na dezinformační válku

Podle bývalého vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Michala Klímy svědčí incident u Městského soudu v Praze o tom, že je potřeba, aby se vláda vrátila k akčnímu plánu, jak čelit dezinformační válce. „Ivan Mikloš na konferenci Globsec v Bratislavě řekl, že slovenská vláda, byť je velmi proukrajinská, téměř neřeší ruské dezinformace. A výsledky vidíme,“ uvedl pro Deník Klíma. (Každoroční bratislavské Globsec Global Security Forum představuje jednu z předních mezinárodních konferencí o bezpečnostních hrozbách, pozn. red.)

Zdeněk Svěrák přišel podpořit Petra Pavla do jeho volebního štábu. Právě jeho dlouhodobá veřejná podpora Pavlovy kandidatury na prezidenta ČR byla důvodem, proč se na něj zaměřili dezinformátoři
Zdeněk Svěrák zmínil tíživou vzpomínku z dětství. Internetoví lháři jí zneužili

„Evropa se aktivně věnuje ekonomickým sankcím vůči Rusku, ale jen velmi málo řeší obranu proti ruským dezinformacím. Pokud náš stát není připraven na dezinformační válku z Ruska a nepřijme žádné závěry, jak jí čelit, je to závažný problém. Nejde přitom o restrikce, jak to vulgárně zjednodušují různí rádoby obhájci svobody slova. Jde o posílení nezávislých médií, o mediální vzdělávání a o aktivní komunikaci. Restrikce by měly přijít jen při opravdu závažných excesech,“ uvedl Klíma.

Deník proti fake news.Deník proti fake news.Zdroj: DeníkTvrzení o neexistenci České republiky se podle něj sice jeví rozumným lidem jednoznačně jako hloupost nebo nesmysl, nicméně může poskytnout důvod k útoku na demokracii. „Dohromady to vytváří vlnu, která škodí demokratickému státu a cokoli poškozuje nebo znejisťuje demokracii, je v ruském zájmu,“ řekl Klíma.

Podivný advokát

Násilí v budově soudu má další rovinu i v tom, že v davu skandujícím na chodbě před soudní síní „gestapo, gestapo“ identifikovali někteří uživatelé Twitteru také advokáta Peterkové Norberta Naxeru.

Česká advokátní komora vydala ve středu 31. května 2023 prohlášení, v němž uvedla, že předložila podnět své kontrolní radě k prověření advokátova jednání a že ocení jakékoli bližší informace a svědectví o incidentu.